Nieuws

Ook dit jaar verdubbeling markt van green bonds

Morgan Stanley over de explosieve groei van groenobligaties wereldwijd.

De omvang van de markt van groenobligaties stijgt hard. Ook dit jaar zal er volgens Morgan Stanley sprake zijn van een verdubbeling. De groei houdt waarschijnlijk nog jaren aan. Dit schrijft Serena Tang, cross-asset strategist bij Morgan Stanley, in een rapport over de ontwikkeling van green bonds. De belangrijkste conclusie is dat het rendement niet lijdt onder de sterke groei van deze obligatiecategorie. Volgens Tang is het rendement vergelijkbaar met dat van de obligatiemarkt als geheel.

In 2016 werd voor 81 miljard dollar aan nieuwe green bonds uitgegeven. Dat was twee keer zoveel als een jaar eerder. De verwachting is dat de totale omvang van nieuwe green bonds ook dit jaar weer verdubbelt. Volgens Jessica Alsford, Hoofd van het Global Sustainability Research Team van Morgan Stanley, houdt de groei nog jaren aan. "Als regeringen hun beloften waarmaken moet de komende 15 jaar voor 90.000 miljard dollar aan duurzame infrastructuurprojecten worden gefinancierd."

Maar hoe groen green bonds zijn is niet altijd even duidelijk. In China, dat in 2016 39% van de markt vertegenwoordigde, zijn de criteria vager dan elders. Daar mag de helft van de uitgifte worden gebruikt om leningen af te lossen.
Opmerkelijk: de markt voor groenobligaties in de Verenigde Staten stijgt ondanks het feit dat president Donald Trump het land terugtrok uit het Klimaatakkoord van Parijs. Vooral de diverse Amerikaanse staten geven talloze groenobligaties uit om infrastructuurprojecten te financieren.

Gelijk rendement, beter gevoel

Het rendement van groenobligaties komt over het algemeen overeen met die van andere obligaties. De prijsverschillen per sector en regio kunnne flink variëren. Zo zijn green bonds van Amerikaanse cyclische en techbedrijven relatief goedkoop en die van nutsbedrijven relatief duur. In Europa zijn de green bonds van nutsbedrijven juist relatief goedkoop, terwijl die van banken en verzekeraars relatief duur zijn. Door de verdere groei van de markt voor green bonds zal het eenvoudiger worden om de markt nog verfijnder te evalueren, zo is de logische conclusie van het Morgan Stanley team.

naam voor SEO

naam voor SEO

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie