Nieuws

Obligatiemarkt staat op een keerpunt

Met de werkloosheid in veel landen dichtbij nul kunnen centrale banken niet anders dan handelen en dat is ingrijpend nieuws voor de obligatiemarkt.

De markt voor obligaties staat de komende paar jaar ingrijpende veranderingen te wachten. Dat zei Scott Thiel van BlackRock eerder deze week tijdens een rondetafelconferentie in Londen.

De oorzaak ligt bij de goed draaiende economie in de VS, Groot-Brittannië en grote delen van Europa. Het gevolg is onder andere een oververhitte arbeidsmarkt die centrale banken volgens Thiel niet langer kunnen negeren.

High yield-obligaties

Thiel is fondsmanager van het BGF Fixed Income Global Opportunities fund, met 9,5 miljard dollar onder beheer. Hij maant beleggers tot grote voorzichtigheid met name bij staatsobligaties.

Kansen ziet hij nog voor obligaties met een hoger risico en obligaties uit opkomende landen. Verder zet hij in op derivaten die het goed doen als de consumptie stijgt.

Net als veel andere obligatie-analisten ziet Thiel het grootste risico in het feit dat zo’n beetje alle centrale banken tegelijk moeten handelen. Dat kan voor een schok zorgen, omdat het de laatste zeven jaar precies andersom was, met vrijwel alle centrale banken die een goedkoopgeld-beleid nastreefden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus