Nieuws

Succesvolle test APG en PGGM met blockchain

APG en PGGM doen succesvolle test met een pensioenblockchain die moet helpen de administratie flexibeler, transparanter en goedkoper te maken.

De pensioenuitvoeringsorganisaties APG en PGGM hebben voor de eerste keer blockchain toegepast bij pensioenadministratie. In hun gezamenlijke innovatielab, de Groeifabriek, hebben zij de afgelopen maanden een "pensioenblockchain" ontwikkeld, waar de administratie van een fictief pensioenfonds met 10.000 deelnemers op draait.

Het prototype moet uiteindelijk leiden tot een meer flexibele en transparante pensioenadministratie tegen lagere kosten. Die kosten zijn nu gemiddeld 80 euro per deelnemer per jaar. Lagere kosten betekent een beter pensioen.

Knooppunten

De inzet van blockchaintechnologie maakt het volgens APG en PGGM mogelijk pensioeninformatie op te slaan op de zogenoemde nodes van het blockchainnetwerk. Deze nodes zijn knooppunten en bestaan bijvoorbeeld uit pensioenuitvoerders, werkgevers en toezichthouders.

De nodes checken de informatie en voeren de geprogrammeerde pensioencontracten uit en synchroniseren die met elkaar. Hierdoor is de opslag van pensioeninformatie veilig en kunnen deelnemers met één druk op de knop zien hoeveel pensioen zij hebben opgebouwd.

Meer pensioenwaarde

Wim Henk Steenpoorte, lid raad van bestuur APG is enthousiast: “Wij willen voor pensioenfondsen en hun deelnemers zoveel mogelijk pensioenwaarde realiseren. Door te investeren in slimme toepassingen zoals blockchain wordt dat mogelijk.”

Volgens Paul Boomkamp, lid raad van bestuur PGGM maken de eerste resultaten nieuwsgierig naar meer. “Het is een mooie beweging dat twee van de grootste pensioenuitvoeringsorganisaties de handen ineenslaan met dit type innovaties.’’

Bitcoin

De blockchaintechnologie is vooral bekend van de digitale munt bitcoin, maar vrijwel alle financiele instellingen kijken ook naar andere toepassingen die betalingshandelingen veiliger en goedkoper moeten maken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen