Nieuws

Europese winsten verslaan consensus

Europese bedrijven voldoen voor het eerst in jaren eindelijk weer eens aan de hooggespannen verwachtingen van analisten. Dat geeft vertrouwen.

Europese bedrijven hebben vijf jaar achtereen niet voldaan aan de hooggespannen winstverwachtingen. De bedrijfswinsten in Europa liggen mede daardoor nog altijd onder het niveau van voor de crisis, terwijl de winsten in de VS dat punt allang gepasseerd zijn. 

2017 lijkt echter een keerpunt te worden. In zowel het eerste als tweede kwartaal stegen de winsten met dubbele cijfers. En ook voor het derde kwartaal ziet het er goed uit, zegt Dean Tenerelli, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Continental European Equity Fund. Hij ziet drie redenen waarom Europese bedrijven 2017 voor het eerst sinds jaren de consensusverwachtingen zullen overtreffen.

1. Minder hoge verwachtingen

Analisten waren aan het begin van dit jaar te voorzichtig in hun winstverwachtingen. In het eerste kwartaal rapporteerden de Europese bedrijven de sterkste groei in zeven jaar. En hoewel de cijfers wat minder indrukwekkend waren, mede vanwege de stijgende euro, werden ook in het tweede kwartaal solide winstmarges bekendgemaakt. "Van de Stoxx 600 bedrijven die winstcijfers over het tweede kwartaal publiceerden, wist 59,8% de verwachtingen te evenaren of te overtreffen. Na deze twee sterke kwartalen staan de consensusramingen voor de Europese winstgroei in 2017 nu op een gezond niveau van 15,7%."

2. Financiële sector

Het herstel van de Europese financiële sector draagt in belangrijke mate bij aan de verbeterde winstvooruitzichten. De sector had de afgelopen tien jaar te kampen met een structurele daling van de winstgevendheid. Het ondernemingsmodel kwam onder druk te staan door strengere regelgeving, disruptieve innovaties en zeer lage rentes. Nu echter lijken de winsten weer aan te trekken, vooral in de banksector.

3. Hulp wereldeconomie

De wereldeconomie zorgt voor een extra duwtje in de rug. Dat biedt, samen met de twee eerder genoemde ontwikkelingen, kansen: "Op gestandaardiseerde, voor conjunctuur gecorrigeerde basis – gebruik makend van het gemiddelde winstcijfer over de afgelopen tien jaar – is de Europese markt nog steeds vrij laag gewaardeerd, zowel historisch gezien als ten opzichte van andere ontwikkelde markten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus