Nieuws

Trump-rally is niks bijzonders

Analisten vinden dat de Amerikaanse aandelenmarkt belachelijk hard is gestegen sinds de overwinning van Trump. In vergelijk met andere presidenten stelt de rally echter weinig voor.

Veel analisten vinden dat de Amerikaanse aandelenmarkt overdreven positief heeft gereageerd op de verkiezingswinst van Donald Trump vorig jaar. In de elf maanden sinds zijn overwinning is de S&P-500 met 19% gestegen. Hoogste tijd voor een correctie dus.

Toch is de winst van de S&P niks in vergelijking met beursgraadmeters in andere landen. En ook bij eerdere Amerikaanse presidenten waren de winsten velen malen hoger, zegt Barry Ritholtz van vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management.

Niks bijzonders

Na de overwinning van John F. Kennedy’s in 1960 steeg de beurs in de eerste elf maanden bijvoorbeeld 24%. Franklin D. Roosevelt zag na zijn winst in 1944 de beurs 28% oplopen en zelfs met 41% na zijn overwinning in 1932.

Bij pa Bush in 1988 bedroeg de winst 31%. Bij Herbert Hoover in 1928 waren het 35%. En bij Clinton in 1996 38%. Niks bijzonders dus.  

De reden voor de beurswinst heeft veel te maken met een mondiaal sentiment dat zeer positief is vanwege de aantrekkende economische groei en ook daar blinken de VS niet uit.

1929

Integendeel zelfs. In Europa waren er tal van beurzen die het netto (inclusief dividend) beter deden. Oostenrijk steeg over de laatste elf maanden zelfs met meer dan 50%. Polen bleef daar nauwelijks bij achter. En Italië zat boven de 40%, net als overigens China.

Een garantie voor succes gedurende de rest van Trumps termijn is dat overigens niet. De koers-winstverhouding in de VS is historisch gezien nou eenmaal hoog en dat heeft in het verleden vaak geleid tot een correctie.

Daar kan Herbert Hoover - u weet wel die van 35% gedurende eerste elf maanden na 1928 - een aardig woordje over meepraten. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus