Nieuws

Als factorbeleggen stockpicking wordt

De brede markt verslaan is moeilijk. Traditionele fondsen lukt het meestal niet. Ook factorfondsen gaan niet slagen, zo voorspelt Collen Roche van Pragmatic Capitalism.

Traditionele actieve fondsen, die opdracht hebben een benchmark te verslaan, zullen ook in de toekomst van belang blijven. Dat is niet het gevolg van de superieure prestaties, als wel het gevolg van de manier waarop deze fondsen verankerd zijn in de Amerikaanse pensioenwereld. Dat stelt Collen Roche van de financiële website Pragmatic Capitalism (prgcap.com).

Deze fondsen zullen volgens Roche zeker aan betekenis verliezen. Ze verkopen volgens Roche namelijk een illusie. Aan de ene kant wordt de suggestie gewekt dat de marktindex kan worden verslagen, terwijl aan de andere kant hoge beheervergoedingen worden gerekend. Logisch dat ETF’s aan terrein zullen winnen. Ze zijn goedkoop, simpel en liquide.

Roche: "Beheerders van traditionele indexfondsen doen er goed aan hun portefeuille zo in te richten dat meer gebruik wordt gemaakt van ETF’s. Op die manier kunnen de kosten worden verlaagd. Daardoor wordt het verval van de traditionele fondsen vertraagd."

Factorpicking

De snelste groei zal volgens Roche te zien zijn bij nieuwe indexfondsen die voor een factor-benadering kiezen. Het gaat om strategieën die in staat blijken om de marktindex te verslaan, terwijl ze tegen lage kosten worden aangeboden.

Niet dat al deze factorfondsen hun beloften zullen waarmaken. Roche gelooft daar niets van. "Het kiezen van de juiste factor is het nieuwe stockpicking."

Intussen blijven de fondskosten dalen. Dat weerhoudt beleggers er niet van hoge fees te betalen. "Het visioen van hoge rendementen blijft beleggers verleiden om te kiezen voor fondsen met hoge kosten die beleggers zullen teleurstellen." Waarmee Roche maar wil zeggen:ondanks tal van nieuwe ontwikkelingen verandert er niet zo heel veel in de sector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen