Nieuws

MiFID II stimuleert langetermijndenken

Met MiFID II worden de kosten voor research zichtbaar. Dat dwingt actieve managers nog meer tot het bedenken van een langetermijnvisie. Zegt cio Lars Dijkstra van Kempen.

Als op 2 januari de nieuwe regels voor de financiële sector (MiFID II) van kracht worden, zal er voor aandelenresearchbureaus een lastige tijd aanbreken. Dat voorspelt cio Lars Dijkstra van Kempen Capital Management. 

In een interview met IPE wijst Dijkstra erop dat 80 tot 90% van de sell-side research niet voldoet aan de behoeften van vermogensbeheerders. Wat deze willen hebben is aandelenresearch gericht op de lange termijn, terwijl de meeste sell-side analisten alleen maar kijken naar het volgende kwartaal. Dijkstra denkt dat veel vermogensbeheerders daarom de research in eigen huis gaan uitvoeren.

Openheid van zaken

Dijkstra: "Als je kijkt naar het actieve management dan moet je constateren dat we in vergelijking met passieve fondsen nu te weinig toegevoegde waarde leveren. Dat betekent naar mijn mening dat de actieve fondsen zich in de toekomst veel meer moeten richten op de lange termijn. Ze moeten actiever worden en portefeuilles opbouwen met een visie. Aangezien de bestaande sell-side research hier niet aan voldoet, betekent dit dat je de research zelf moet gaan uitvoeren."

Volgens Dijkstra is de trend naar langetermijnbeleggen al jaren gaande, maar met MiFID II wordt het proces aanzienlijk versneld, omdat vermogensbeheerders vanaf 2 januari moeten openbaren wat ze aan aandelenresearch uitgeven, en of ze die kosten doorberekenen aan de klant. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus