Nieuws

Japanse aandelen: cyclischer vindt u ze niet

Vooral beter bedrijfsbestuur helpt de Japanse aandelenbeurs steeds verder omhoog, vertelt Archibald Ciganer die namens T. Rowe Price de Japanse beurswinnaars selecteert. Dat zijn dus niet de banken, automerken en staalfabrieken.

Op de vraag waarom Japanse aandelen nu eindelijk de resultaten laten zien die beleggingshuizen al jaren voorspellen verwijst Archibald Ciganer, fondsmanager van het T. Rowe Price Japanse Equity Fund, vooral naar de kwaliteitsverbetering van het Japanse bedrijfsbestuur. Zeker vergeleken met de corporate governancecultuur in Europa, die volgens hem de beste is in de wereld, liep Japan altijd hopeloos achterop.

naam voor SEO

De inhaalslag vindt nu plaats. Japanse beursgenoteerde bedrijven hebben steeds meer oog voor de winstgevendheid en vooral meer oog voor hun aandeelhouders, die steeds hogere dividenden tegemoet zien en geen klagen hebben over de ruimere aandeleninkoopprogramma's.

Verbetering van de corporate governance wordt gestimuleerd door de regering Abe die 2,5 jaar geleden een speciale code instelde. Maar het feit dat steeds meer aandeelhouders van Japanse bedrijven van buiten Japan komen helpt ook mee om de conservatieve bedrijfsvoering, die onder meer leidde tot overdreven financieel oppotgedrag, te vervangen door moderner financieel management.

Internationale belegger ontdekt Japan
naam voor SEO

Naast de steeds betere corporate governance profiteert het Japanse bedrijfsleven natuurlijk ook van de goede economische zaken wereldwijd. Veel belangrijker dan de binnenlandse markt is voor de Japanse bedrijven de afzetmarkten VS en China. "Driekwart van de Japanse beurs bestaat uit exportbedrijven," vertelt Ciganer. "Maar dat het steeds beter met de Japanse economie gaat, helpt natuurlijk ook. Sinds vier jaar is er in Japan geen deflatie mee. Ook de politieke stabiliteit draagt bij aan de sterke economische groei."

BoJ helpt

Hoewel Japanse aandelen op dit moment gemiddeld zijn gewaardeerd noemt Ciganer ze desondanks goedkoop. "Bij de sterke winstgroei - die is echt spectaculair - horen eigenlijk hogere waarderingen. Ik denk dat beleggers vooral terughoudend zijn om de waarderingsmultiples hoger te zetten, omdat de Japanse winsten zo cyclisch zijn."

Voordeel van beleggen op de Japanse beurs is de steun van Bank of Japan (BoJ). Ciganer: "Als de markt in de ochtend met meer dan 1% daalt, grijpt de BoJ 's middags in. Het is een belangrijke reden waarom de Japanse VIX zo laag staat. Het psychologische effect van de steunaankopen van BoJ is niet te onderschatten."

Het T. Rowe Price Japanse Equity Fund deed het in de afgelopen jaren drie jaar gemiddeld 4% beter dan de benchmark. De eigenzinnigheid van de strategie wordt weerspiegeld door de active share, die 80% bedraagt.

 

De Japanse winsten helpen aandelen hoger te zetten, maar ...
naam voor SEO

 

... de economische gevoeligheid van Japan maakt beleggers voorzichtig, waardoor ...
naam voor SEO

 

... de Japanse beurs niet al te hard is gestegen.
naam voor SEO

 

Oude versus nieuwe bedrijven

Volgens Ciganer bestaat de Japanse beurs uit twee soorten bedrijven: oude industriële bedrijven en nieuwe, die gericht zijn op IT, robotics, automatisering en andere nieuwerwetse trends. "Het fonds heeft 0% banken, want Japan telt gewoon te veel banken. De winstgroei neemt al jaren af. Door de negatieve rentes is de situatie nog slechter geworden. Er is een enorm aanbod aan leningen maar amper vraag."

Ook bedrijven die actief zijn in traditionele industrieën als auto's, staal, papier en chemie heeft Ciganer zwaar onderwogen. "Dit zijn de bedrijven die weinig veranderen en die juist last hebben last van de concurrentie uit opkomende landen, zoals Zuid-Korea en China. Het is de kunst om die bedrijven te kiezen die winnen in de opkomende markten en niet overvleugeld worden. Gelukkig zijn relatief weinig analisten die Japanse aandelen volgen. Dat biedt ons extra kansen. Ook omdat het fondsteam in Japan zelf opereert, waardoor we zelf zien wat er gebeurt."

Deflatiemonster

Puntje van aandacht in Japan is natuurlijk wel de vergrijzing die steeds genadelozer toeslaat. Nergens ter wereld is deze trend zo sterk. Dat de Japanse economie dit jaar desondanks met 2,1% weet te groeien, vindt Ciganer bijna een wonder, zo knap. Ook het feit dat Japan het deflatiemonster op afstand weet te houden is volgens de Fransman, die inmiddels een half leven in Japan woont en met meen Japanse vrouw is getrouwd, bijzonder te noemen. "Dat is les 1 van Japan aan de wereld: bestrijd deflatie met alle beschikbare middelen. Deflatie zorgt voor uitgestelde betalingen en dat sloopt een economie." 

De gigantische vergrijzing van Japan
naam voor SEO

Hervervormingsprogramma

Ciganer hoopt dat de hervormingen in Japan accelereren. Het mag allemaal van hem wel iets sneller. Wat zou helpen is als er op korte termijn meer bestuurders van buiten worden gehaald. "Innovatie is altijd het gevolg van diversiteit."

In dat licht hoopt Ciganer dat er meer werk wordt gemaakt van Engels op school. "Te lang is er in Japan geleefd met de gedachte dat de rest van de wereld wel Japans leert spreken."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie