Nieuws

Spanje zorgt voor nieuwe dosis onzekerheid Europa

Dit weekend willen de Catalanen een referendum houden voor onafhankelijkheid. Of het doorgaat is onzeker, zeker is dat dit zorgt voor nieuwe onzekerheid in Europa.

Alleen Italië nog, met verkiezingen en dan is alles weer rustig in Europa. Toch? Nou, dan vergeet u Spanje even voor het gemak. Dit weekend stemmen de Catalanen over wel of niet afscheiden van de rest van Spanje.

Zij krijgen de vraag: "Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat is in de vorm van een republiek?" Madrid heeft alleen geen zin in het referendum en mogelijke afscheiding van dit rijke deel van het land. Het referendum is door de overheid en door het Constitutionele hof officieel onconstitutioneel verklaard.

Stemmen zou dus wel lastig kunnen worden zondag. Zijn er stembussen, gaan de bureau's open zondag? Waarschijnlijk niet. De Catalanen willen echter dat het referendum koste wat kost doorgaat. De overheid heeft meer politie naar Catalonië gestuurd. 

Mogelijk waardedaling euro

Economisch is Spanje - de vierde economie in Europa - net uit en diep dal gekropen. Deze hernieuwde lust van de Catalanen - ze willen dit al langer - om onafhankelijk te worden, zorgt in Spanje en de rest van Europa, voor onzekerheid. De Basken roeren zich inmiddels ook. 

De mogelijke onafhankelijkheid van de Catalanen zet het risico van een opgesplitste eurozone weer op de kaart. Een disrupting event voor de euro, noemt Kathleen Brooks, research director bij City Index het op PoundSterling live.

Zij denkt dat de euro mogelijk 5% in waarde kan dalen als de Catalanen voor onafhankelijkheid stemmen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Alternatieve beleggingen