Nieuws

Valutahedgen loont op lange termijn altijd

Amerikaanse ETF's die het valutarisico afdekken, hebben het nu zwaar. Maar op lange termijn loont het zeker om valutarisico te hedgen. Voor alle beleggingscategorieën.

Door de dalende dollar presteren (Amerikaanse) ETF’s die het valutarisico hedgen slechter dan fondsen die dit niet doen. Voor de afgelopen negen maanden geldt dat de dollar 9,4% is gedaald ten opzichte van de belangrijkste andere valuta.

Dat heeft gevolgen voor ETF’s met verschillende strategieën. Zo steeg het Wisdomtree Europe Hedged Equity Fund dit jaar met 13%, terwijl het Vanguard FTSE Europe ETF met 23,3% steeg, aldus ETF.com. De laatste ETF dekt het valutarisico niet af.

De tegenvallende prestaties van de ETF’s, zoals die van Wisdomtree, hebben ervoor gezorgd dat de afgelopen maanden 3,5 miljard dollar aan belegd vermogen uit dit fonds en twee vergelijkbare fondsen is gehaald. Vorig jaar was er nog sprake van een instroom van negentien miljard dollar.

Lagere volatiliteit

Op korte termijn zit het de Amerikaanse fondsen dus tegen. ETF.com haalt in het artikel een studie van BlackRock aan waaruit blijkt dat, op de langere termijn, het zeker aantrekkelijk is om het valutarisico af te dekken. Dat geldt voor aandelenbeleggingen, maar zeker voor obligatiebeleggingen.

Als het valutarisico niet wordt afgedekt, verdubbelt de volatiliteit van het beleggingsfonds of de ETF.  Er zijn echter uitzonderingen. In Japan bewegen de aandelenmarkt en de waarde van de yen vaak in tegengestelde richting. Het afdekken van het valutarisico zorgt er daar dan ook voor dat de volatiliteit juist wordt versterkt.

Beleggers in opkomende markten doen er ook geen goed aan om het valutarisico af te dekken. Aan de ene kant worden de prestaties van de fondsen of ETF's daar in belangrijke mate door beïnvloed. Bovendien is het afdekken van het valutarisico in dit geval te duur.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus