Nieuws

Emerging markets hebben geen last van Trump

De emerging markets hebben een paar lastige weken achter de rug vanwege een aantrekkende dollarkoers. Analisten vinden dat beleggers daar gebruik van moeten door te kopen.

De plannen van Donald Trump voor een grote belastinghervorming hebben de aandelen uit opkomende markten de laatste paar weken geen goed gedaan. De situatie lijkt sterk op die in november 2016 toen de koersen ook al een keer hard onderuit gingen omdat ervan werd uitgegaan dat Trump de dollar een boost zou geven, wat nadelig is voor zowel de handel in opkomende markten als de veelal in dollars genomineerde schulden.

Toen was de daling echter slechts van korte duur, en ook nu verwachten effectenspecialisten dat het slechts een klein dipje is, zo blijkt uit een artikel van Bloomberg. Kieran Curtis Standard Life denkt bijvoorbeeld dat dit juist een goed moment is om Mexicaanse peso’s, Indonesische roepias en Maleisische ringgits te kopen.

Repatriëren van winsten

Curtis wijst erop dat het belastingplan om winsten uit het buitenland te repatriëren naar de VS niet alleen goed is voor de dollar. Correct is dat het leidt tot meer bestedingen in de VS, wat goed is voor de groei in de VS én opkomende markten.

Lucy Qiu, een analist van UBS Wealth Management wijst op de relatief hoge economische groei in emerging markets die die in westerse landen overtreft. Ook de winst per aandeel stijgt snel, en er is niks dat erop duidt dat dit minder wordt. Tenslotte is er in opkomende markten als Rusland en Brazilië genoeg ruimte voor renteverlagingen, zelfs als de Federal Reserve de rente in de VS verhoogd.

Koopsignaal

Adrian Mowat, hoofd aandelenstrategie in Azië voor JP Morgan, denkt dat de duurdere dollar wel even een schokje kan betekenen als het voor hogere inflatie zorgt. Maar voor hem is dat een koopsignaal, vanwege de aanhoudende groei van de bedrijfswinsten. "De fundamentals spreken in het voordeel van EM."

Robert Marshall-Lee van Newton Investment Management is al even positief. Hij verwacht voor zijn fonds de komende vijf jaar een rendement van 50%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus