Nieuws

Trump komt met ingrijpend belastingvoorstel

Donald Trump's belastingplannen zijn de meest ingrijpende in decennia. Het grootste probleem is het gat in de begroting.

Het heeft veel langer geduurd dan gedacht, maar nu komt de Amerikaanse president Donald Trump dan toch met zijn grote belastingvoorstel, dat misschien ook de beurs weer een extra duw in de rug kan geven.

Het voorstel dat gisteren door verschillende media waaronder The New York Times naar buiten werd gebracht, is in ieder geval omvangrijk en ingrijpend.

Vennootschapsbelasting naar 20%

Aan de ondernemingskant wordt voorgesteld om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35% naar 20%. “Een prefect niveau,” aldus Trump die daarmee het belastingsysteem veel dichter bij dat van andere industrielanden zou brengen.

In ruil voor het lagere belastingniveau worden tal van aftrekposten en kortingen geschrapt, wat het systeem ook eenvoudiger zou maken.

Verder wordt Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid geboden om winsten die in het buitenland zijn gestald, terug te halen naar de VS tegen een eenmalig laag tarief. Hoe laag is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk rond de 10%.

Drie tarieven voor inkomstenbelasting

Voor huishoudens heeft Trum pvooral vereenvoudigingen in petto. Het belangrijkste is dat er geen zeven schijven meer zijn voor de inkomstenbelasting maar nog slechts drie.

De tarieven komen te liggen bij 12%, 25% en 35%. Nu is het laagste tarief 10% en het hoogste 39,6%. Het is nog onduidelijk bij welke inkomensgrenzen de tarieven in werking treden. Bovendien heeft Trump nog de mogelijkheid opengehouden voor een extra hoog tarief voor superrijken.

Verder gaat de belastingvrije som omhoog naar 12.000 dollar voor alleenstaanden en 24.000 dollar voor getrouwde paren. Voor kinderen zijn er extra belastingvoordelen. En ook hier worden aftrekposten geschrapt.

Gat in de begroting

Het grootste probleem voor Trump is dat de belastingplannen een groot gat in de begroting slaan. Een eerste schatting van het onafhankelijke Committee for a Responsible Federal Budget wijst uit dat het zou kunnen gaan om 2000 tot 2500 miljard dollar minder inkomsten over een periode van 10 jaar.

De Republikeinen denken dat het veel minder is, omdat de belastingplannen de economie een boost zullen geven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus