Nieuws

Europese institutionele belegger heeft er wél meer zin in

Terwijl het beleggersvertrouwen onder Aziatische en Europese institutionele beleggers in september steeg, zagen Amerikaanse beleggers volgens State Street juist meer beren op de weg.

State Street Global Exchange maakt vandaag de maandelijkse Investor Confidence Index voor de maand september bekend. Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid.

  • De Europese vertrouwensindex steeg met 4,7 punten naar 93,7
  • De Noord-Amerikaanse index daalde met 6,3 punten naar 105,6
  • De Aziatische index daalde met 3,7 punten naar 102,8
  • De De wereldwijde index daalde met 2,4 punten naar 104,4

De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 31 biljoen dollar in bewaring heeft. Hoe meer aandelen worden gekocht door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Kenneth Froot, emeritus-hoogleraar en één van de bedenkers van de index: “De regionale verschillen in onze Investor Confidence Index laten een nogal uiteenlopend beeld zien. Europese institutionele beleggers kregen meer vertrouwen door gunstige economische omstandigheden. Noord-Amerikaanse beleggers verloren juist vertrouwen door geopolitieke onrust en de cruciale beslissing van de Federal Reserve om haar balans van 4,5 biljoen dollar af te bouwen.”

Europese inhaalslag

Ondanks de daling van het Amerikaanse beleggersvertrouwen, is de risicobereidheid van de gemiddelde Amerikaanse institutionele belegger nog altijd groter dan die van de collega's in Europa en Azië.

Ondanks de stijgende handel van Europese institutionele beleggers in aandelen is het Europese beleggerssentiment nog altijd een tikkeltje bearish met een stand onder de 100.

Aziatische beleggers daarentgen grepen de maand septmember aan om de 100 puntengrens te doorbreken. Vanaf nu zijn zij, net als de Amerikanen, bereid meer risico's te nemen dan neutraal, dus optimistisch gestemd.

Europese belegger komt van ver
Beleggerssentiment september 2017

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?