Nieuws

Laatste loodjes MiFID II wegen het zwaarst

MiFID II zal een enorme impact hebben op hoe banken, vermogensbeheerders en institutionele beleggers straks met elkaar omgaan.

Met nog drie maanden te gaan tot de nieuwe Europese regels voor de financiële sector ingaan, wordt er bij banken en vermogensbeheerders nog altijd keihard gewerkt om alles op te orde te krijgen.

Vooral het feit dat onder MiFID II effectenhuizen hun research niet langer gratis weg mogen geven, zorgt voor kopzorgen, zo meldt Citywire.

Volgens Thierry Carabin, vermogensbeheerder van ING Luxemburg, zal het zowel bij het management van fondsen als bij de advisering aan klanten veel voeten in de aarde hebben. "We zullen klanten veel vaker moeten informeren over transparantie, kosten, resultaten en geschiktheid met betrekking tot hun risicoprofiel."

Clean share classes

Een extra probleem waar Carabin mee te kampen heeft is dat hij alleen advies mag geven over fondsen die in het land geregistreerd staan waar de klant woont. "Voor ons een zeer belangrijk thema omdat wij internationaal gericht zijn."

Er zal bij  ING ook een beweging gemaakt moeten worden naar zogenoemde clean share classes. Dit zijn aandelen in beleggingsfondsen waarbij voor financieel adviseurs een vaste commissie is vastgesteld. Dit om te voorkomen dat adviseurs bij hun advies aan de klant kiezen voor een duurder of slechter product alleen omdat daar een hogere commissie aan vast zit.

Verborgen kosten

Volgens Carabin zal MiFID II niet alleen een uitdaging zijn voor de vermogensbeheerders, maar ook voor de ict- en juridische afdelingen, risicomanagement en sales teams.

Jakub Wojciechowski van de Poolse mBank denkt dat MiFID II ervoor zal zorgen dat het veel inzichtelijker wordt voor de klant waar de verborgen kosten zitten van beleggingsfondsen. "Veel beleggers hebben daar nu geen benul van."

De beleggingsfondsen zullen van hun kant kritischer gaan kijken naar welke research ze van banken kopen. Hierdoor zouden de totale uitgaven aan aandelenonderzoek best wel eens verder kunnen krimpen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Beleggen in 2018