Nieuws

Fed aan vooravond historische vergadering

De Amerikaanse Federal Reserve komt woensdag vermoedelijk met details over hoe het jarenlange beleid van goedkoop geld kan worden teruggedraaid. Analisten vrezen marktturbulenties.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, staat aan de vooravond van een belangrijke beleidsvergadering. De verwachting  is dat de Fed woensdag details bekend zal maken over hoe het de aangezwollen balans wil terugbrengen tot normale proporties en wanneer en hoeveel renteverhogingen er zullen volgen in de periode tot en met 2019.

Analisten vrezen dat deze aankondigen tot grote marktturbulenties kunnen leiden. Dat melden verschillende nieuwssites waaronder Business Insider.

Enorme balans

Business Insider haalt onder andere chef-econoom Scott Anderson aan van Bank of the West. Die betoogt dat de Fed ten onrechte de boodschap verkondigt dat de aanpassingen vloeiend zullen verlopen.

De Fed heeft sinds het uitbreken van de crisis in 2009 niet alleen de rente sterk verlaagd, er werden ook op grote schaal obligaties aangekocht om zo de economie te stimuleren en bedrijven en huishoudens aan te zetten tot meer investeringen. In totaal groeide daardoor de balans van de Fed tussen 2009 en 2015 van 1000 miljard dollar naar 4400 miljard dollar.

Tumult

Anderson noemt de Fed-vergadering daarom niet voor niets "de belangrijkste van het jaar”. Hij denkt dat de Fed iets te makkelijk doet over het terugdraaien van het zogenoemde quantitative easing-programma.

De Fed is in tegenstelling tot de ECB weliswaar al een tijdje geleden gestopt met het opkopen van nieuwe obligatieleningen, maar dat zegt nog niks over de obligaties die nu op de balans staan. Wat is de Fed van plan daarmee te doen zodra ze aflopen? Hoeveel leningen worden er verlengd, en hoeveel geld wordt er geherinvesteerd?

"Het reduceren van de balans in combinatie met renteverhogingen, kan voor een te snelle verkrapping van het monetaire beleid zorgen. Met alle gevolgen van dien voor de rente op de kapitaalmarkt", zo zegt Anderson.

Rentedilemma

De Fed zelf verwacht de rente dit jaar nog een keer te verhogen in december en nog eens drie keer in 2018 en 2019. Dat is volgens Anderson teveel van het goede. Het belangrijkste rentetarief, de Federal Funds Rate, is sind 2015 al vier keer verhoogd van een bandbreedte van 0% tot 0,25% tot 1%-1,25%.

Anderson vindt dat de Fed bij de renteverlagingen nu een tandje terug moet schakelen. Hij gaat uit van nog een stapje in december en twee in 2018 en 2019. De belangrijkste reden hiervoor is de inflatie die nog altijd laag is, wat duidt op een nog altijd vrij zwakke arbeidsmarkt. Renteverhogingen in combinatie met balansverkorting kan de economische groei in gevaar brengen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?