Nieuws

Megafusie AXA en Natixis?

Mede onder druk van de steeds populairdere indexfondsen zoeken vermogensbeheerders naar mogelijkheden de krachten te bundelen. Nu lijkt het de beurt aan AXA en Natixis.

De consolidering in de sector voor vermogensbeheerders lijkt zich door te zetten. Na eerdere fusies van Aberdeen AM en Standard Life en Janus Capital en Henderson lijkt het nu de beurt aan de Franse AXA Groep om zijn vermogenstak een nieuw leven te geven.

Volgens mediabedrijf Bloomberg en Citywire houdt de Franse AXA Groep "alle opties open" voor zijn vermogensdivisie AXA IM. Er zou onder andere worden gekeken naar een fusie of joint venture met concurrent Natixis, een dochter van Banque Poplaire and Caisse D’epargne.

Een nieuwe vermogensgigant

Als deze fusie tot stand komt, ontstaat een nieuwe Europese gigant met een beheerd vermogen van 1570 miljard euro. Volgens Bloomberg zou het nieuwe bedrijf na de fusie naar de beurs kunnen worden gebracht. Als model zou een eerdere fusie kunnen dienen tussen de vermogensdivisies van Credit Agricole en Société Générale in 2010.

Die fusiecombinatie (Amundi), met een beheerd vermogen van 1300 miljard euro, werd in november 2015 naar de beurs gebracht en is sinds de IPO ongeveer 50% in koers gestegen.

Concurrentie ETF's

Reden voor de consolidatie in de sector is de groeiende concurrentie van passieve indexfondsen en ETF’s die zorgen voor een krimpend marktaandeel van actieve vermogensbeheerders. Dit maakt kostenbesparingen noodzakelijk.

Dat was in augustus van dit jaar ook de reden voor de fusie tussen de Britse vermogensbeheerders Aberdeen AM en Standard Life wat een bedrijf opleverde met een beheerd vermogen van 670 miljard pond. 

Geen commentaar

Officieel wilde AXA en Natixis niet reageren op de geruchten die vorige week donderdag door Bloomberg naar buiten werden gebracht.

In Nederland is de consolidatie in de sector ook al een tijdje aan de gang. Zo gingen in 2005 Van Lanschot en Kempen samen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus