Nieuws

Obligatiehandelaar is computer de baas

De obligatiehandel is zo complex en illiquide dat de mens altijd nodig zal blijven.

De angst voor een enorm verlies aan banen in de financiële sector is overdreven. De mens zal in de effectenhandel altijd nodig blijven. Dat schrijven Marcus Ashworth en Lionel Laurent, twee columnisten van Bloomberg.

Vooral op de obligatiemarkt is volgens hen nu al te merken dat de mens niet weg te denken valt uit de handel. Obligatiemarkten zijn complexer en meer illiquide dan aandelenmarkten. Een bedrijf kan bijvoorbeeld tientallen obligaties hebben uitstaan,maar maar een aandeel. Sommige obligaties zijn zo bijzonder dat ze heel illiquide zijn. In dat geval heb je een mens nodig om op zoek te gaan naar kopers.

Het geloof in de mens als betere handelaar dan computers valt ook terug te zien in enquêtes van Greenwich Associates, waaruit blijkt dat de angst onder obligatiehandelaren dat ze hun baan verliezen sinds 2015 is gehalveerd tot minder dan 25%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus