Nieuws

Vergeet Silicon Valley, let op Europese techbedrijven

Europese technologiebedrijven opereren in de schaduw van Silicon Valley. Maar hun prestaties zijn niet minder.

Dat zegt Anis Lahlou-Abid, fondsbeheerder van het J.P. Morgan Europe Technology Fund. Volgens hem bevindt de technologische revolutie die is ontstaan door apparaten onderling via internet (the internet of things) te laten communiceren zich nog in de beginfase. Vooral Europese chipbedrijven kunnen profiteren.

Lahlou-Abid noemt als voorbeeld de 3D-technologie die nu geïntroduceerd wordt met de nieuwste generatie iPhones. Europese semiconductor bedrijven als Ams AG en STMicroelectronics bevinden zich volgens de fondsbeheerder in een unieke positie om te profiteren van de ontwikkelingen. Zij zijn immers in staat om de 3D-sensoren te fabriceren die ervoor zorgen dat de 3D-gegevens ontvangen kunnen worden en kunnen worden verwerkt.

De Europese technologiesector is minder in het oog springend dan die in Silicon Valley, geeft Lahlou-Abid toe. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat bedrijven als Apple echte merknamen zijn. Maar de technologie van de Apple-producten komt voor een deel uit Europa. Door de geringere zichtbaarheid van de Europese bedrijven worden ze ook minder nauwgezet gevolgd door analisten.

Technologische revolutie

Het European Technology Fund is het best presterende Europese fonds van J.P. Morgan AM over de afgelopen tien jaar. De waarderingen van Europese techaandelen zijn in sommige gevallen meer dan twintig keer de winst. Maar omdat de technologische internetrevolutie zich nog in de beginfase bevindt, is dat volgens Lahlou-Abid niet onredelijk.

De politieke onrust in Europa hoeft wat dat betreft geen belemmering te zijn. Europese politiek is altijd een soort achtbaan, legt Lahlou-Abid uit, maar de Europese technologiebedrijven zijn daar de afgelopen jaren redelijk immuun voor gebleken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus