Nieuws

Dure high yield biedt nog kansen

Hoe aantrekkelijk is de high yieldmarkt nog na de geweldige rally van de laatste jaren? Zowel SPDR van State Street (passief) en T. Rowe Price (actief) zien nog kansen, waarbij T. Rowe Price wel iets voorzichtiger is.

Afgelopen donderdag toog een kleine club van beleggingsprofessionals naar het Rosarium in Amsterdam om tijdens een kennislunch, georganiseerd door Alpha Research, te luisteren naar de voortuitzichten voor high yieldobligaties.

De bijeenkomst was met name interessant omdat de twee sprekers totaal verschillende beleggingsfilosofieën aanhangen. Antoine Lesné, hoofdstrateeg van de ETF-afdeling SPDR (spreek uit spider) van State Street Global Advisors kiest voor passief. Stephen Marsh, vice-president obligaties van T- Rowe Price, daarentegen gaat voor actief management.

Antoine Lesné (SPDR), Stephen Marsh (T. Rowe Price) en Eelco Ubbels (Alpha Research)
Antoine Lesné, Stephen Marsh en Eelco Ubbbels

Net als de brede beleggersconsensus is Lesné van State Street nog altijd positief over high yield. Marsh van T. Rowe Price is iets voorzichtiger, maar ziet nog altijd kansen. Samen met Emerging Markets Debt is high yield de meest favoriete obligatiecategorie van de professionele beleggersgemeenschap. Op basis van 120 beleggingsrapporten bedraagt het verwachte 12-maands rendement volgens Alpha Research 4% voor high yield wereldwijd, 2,5% voor Europese high yield en 4,1% voor Amerikaanse junk. Als het waar is dat het volgen van de consensus op den duur altijd voor outperformance zorgt, dan is het dus nog niet te laat om high yield te kopen.

Maar pas op, beleggen in obligaties van de laagste kwaliteit is niet zonder gevaar. De drie belangrijkste risico’s waar high yieldbeleggers mee te maken hebben, zijn defaults, negatieve valutabewegingen en slechte liquiditeit.

Prima marktomgeving

Het valutarisico is bij beleggers in de high yield-ETF’s van SPDR geen risico. Alle niet euro-valuta’s zijn gehegded. Dat is standaard. “Wie dit jaar de Amerikaanse dollar niet had gehedged, had met Amerikaanse high yield 5% verloren. Door wel te hedgen bedroeg het rendement plus 5%,” vertelt Lesné.

State Street heeft inmiddels ervaring genoeg om een inschatting van de high yieldmarkt te maken. Het zette in 2007 als een van de eerste een High Yield-ETF in de markt. Lesne ziet natuurlijk ook dat de waarderingen van high yieldobligaties stevig zijn opgelopen. De relatief lage coupons en smalle spreads vertellen het verhaal. Gaat dat wel goed aflopen als de centrale banken gaan verkrappen?

Lesné is er niet bang voor. “Aan de search for yield komt voorlopig geen einde. Ook de trend om met ETF’s in high yield te beleggen, gaat nog door.” De belangrijkste reden voor zijn optimisme is de sterke economische groei overal in de wereld. Dat is ideaal voor high yield. Het maakt het onwaarschijnlijk dat de huidige lage defaultratio zal stijgen.

Defaults zijn het probleem niet
Lage defaultratio HY

Ondertussen ontdekken steeds meer beleggers de goedkope en gemakkelijke verhandelbare high yield-ETF’s. In de afgelopen tien jaar tijd is het marktaandeel van ETF’s gestegen van 0% naar 9%.

De veelgehoorde kritiek dat beleggen in ETF’s problematisch wordt tijdens marktvolatiliteit omdat er te weinig liquiditeit zou zijn, wijst Lesné ferm van de hand. “Tijdens marktschokken komt de secundaire markt om de hoek kijken. Daarnaast beleggen wij niet in illiquide schuldpapier. De indexcriteria bepalen een minimale omvang van de lening. Daarnaast is er ook een grens aan het maximale gewicht van grote schulduitgevers."

High yield-ETF's ongevoelig voor marktschokken
Liquiditeit is gene probleem voor high yield-ETF's

Dat het met de ETF-liquiditeit in high yieldmarkt steeds beter is geregeld, blijkt volgens Lesné ook uit de premies die tijdens aan- en verkoop moeten worden betaald of ontvangen. “Die premies bedragen nu op de secundaire markt gemiddeld 16 en zijn dalende."

Echt wereldwijd beleggen

Ook Stephen Marsh, vice-president obligaties van T Rowe Pice gelooft dat er nog kansen zijn in de high yieldmarkt. Vooral als deze markt actief wordt benaderd. T. Rowe Price doet niet aan passief. De bottom-up benadering, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de macro-omgeving, moet voor outperformance zorgen. “ETF’s zijn vooral handig voor tactische beslissingen op de korte termijn. Het is heel goed mogelijk om met actief management alpha te genereren. Dat geldt zeker voor de high yieldmarkt.”

Marsh constateert dat de high yieldmarkt echt een wereldmarkt is geworden. In 2000 was de VS goed voor 90% van de markt. Europa (8%) en de opkomende markten (2%) verdeelden de rest. Inmiddels is het Amerikaanse marktaandeel geslonken tot 56,5% van de wereldmarkt. Europa (22,5%) en de opkomende markten (21%) komen eraan.

Marsh bekritiseert de aanbieders van ETF’s dat zij te veel in Amerika kopen. “Een gemiddelde high yield-ETF belegt voor 70% in de VS, 20% in Europa en 10% in de opkomende markten. Dat is niet wereldwijd beleggen. De geografische verdeling in ons actieve fonds is 50% VS, 30% Europa en 20% opkomende markten.”

Europese high yield presteerde sinds 2010 sterk
Rendmenten van high yieldregio's

Hoe gaat het verder met de markt? Marsh: “Bij problemen zullen high yieldobligaties uit de VS en de opkomende marken als eerste worden verkocht. Europese high yield blijft dan, mede door zijn relatief goede kwaliteit, beter liggen. Marsh rekent niet op economische tegenvallers, maar weet ook dat geopolitieke problemen de markten kunnen beroeren.

Voor de Europese portefeuille kijkt Marsh met name naar single B-obligaties. “Die kent een grote verscheidenheid aan rentes. In de VS hebben ook fallen angels, voormalige investment gradebedrijven, zijn voorkeur. “We don’t chase the rubbish.” Ook T. Rowe Price dekte de valutarisico's in high yieldportefeuilles altijd af.

De ene B-obligatie is de andere niet
De coupons van Europese single B

 

Aangezien de high yieldmarkt zo duur is, laat T. Rowe Price de meeste emissies passeren. "Momenteel is slechts 1 op de 5 Europese emissies is interessant. Een jaar geleden was dat nog 1 op 3. Door de huidige lage risico-opslag zijn we een stuk voorzichtiger geworden" Maar ook een dure markt biedt kansen. Voor 50% van de Europese high yieldobligaties heeft T- Rowe Price een andere kredietwaardigheid berekend dan de grote kredietbureaus. Is T. Rowe over de kredietwaardigheid van een obligatie positiever dan de markt, dan is die koopwaardig.

ETF-beleggers bedankt

Een deel van de actieve winst dankt T. Rowe Price volgens Marsh aan de passieve concurrentie. “Bij sterk stijgende marktvolatiliteit gaan de ETF’s er altijd als eerste uit. ETF’s worden immers ook tactisch ingezet. Langetermijnbeleggers kunnen dan profiteren van de obligaties die vanuit de ETF-verkoop beschikbaar komen."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen