Nieuws

Assetmanagers bezorgd over banken en klimaatrisico's

Een aantal grote assetmanagers maakt zich, vooral na orkaan Irma, zorgen over de klimaatverandering. Ze schreven een brief naar de grootbanken om informatie over de risico's die zij lopen.

In die brief, die ze naar de topmannen en -vrouwen van 60 grote financials hebben gestuurd, vragen assetmanagers (samen goed voor meer dan een biljoen dollar aan beheerd vermogen) om in actie te komen tegen de klimaatverandering. 

De brief is volgens de Financial Times verstuurd naar onder andere HSBC, Lloyds, Bank of America, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley en Deutsche Bank. De grootbeleggers vragen de banken meer openheid te geven over hun klimaatgerelateerde risico's en hoe zij hun portefeuilles zo duurzaam mogelijk (willen) inrichten aan de hand van de afspraken die er in Parijs in december 2015 daarover gemaakt zijn.

Klimaatverandering en grote klimatologische rampen, zoals orkanen, hebben een negatief effect op onder andere de leningen die banken hebben uitstaan. De grootbeleggers, vaak eigenaar van die leningen, willen weten welke risico's zij lopen. En hoe die eventueel teruggebracht kunnen worden natuurlijk. 

Aegon, Candriam, Hermes en Jupiter en Boston Common Asset Management hebben de brief onder andere ondertekend. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?