Nieuws

Euro kan nog sterker worden door tapering ECB

De ECB moet wel gaat taperen, want er zijn gewoon niet genoeg staatsobligaties, aldus de Rabobank. Maar pas op voor de euro.

De centrale bank wijst nu vooral op het robuuste en breed gedragen economisch herstel, niet meer op de inflatie. Dit geeft de beleidsmakers het vertrouwen dat het met de inflatie uiteindelijk dan ook wel goed zal komen. Een historisch besluit over de afbouw van het opkoopprogramma lijkt dan ook een kwestie van enkele maanden, aldus de Rabobank in hun kwartaalbericht. 

De bank denkt dat de belangrijkste reden voor het terugschroeven van het ECB-opkoopprogramma van technische aard is. "Er is simpelweg onvoldoende overheidspapier van sommige landen beschikbaar om vast te kunnen houden aan de gewenste proportionaliteit. In andere landen zit de ECB al aan de door zichzelf opgelegde limiet van 33% van het uitstaande papier. Doorgaan met het huidige tempo van 60 miljard euro per maand is eenvoudigweg niet haalbaar binnen de huidige kaders van het programma, terwijl aanpassingen politiek te gevoelig liggen."

De Rabobank verwacht dat de centrale bank op 26 oktober komt met een aankondiging waarin ze de intentie om het programma af te bouwen uitspreekt en aangeeft hoe groot de eerste stap zal zijn.

Mogelijk nog sterkere euro

"Wij gaan vooralsnog uit van een eerste aanpassing van 60 naar 45 miljard per maand vanaf januari 2018. Wij verwachten dat ze dit vervolgens per beleidsvergadering opnieuw gaat bekijken. Ook verwachten wij dat de ECB tegelijkertijd een heel duidelijk signaal zal afgeven dat zij het programma weer kan ophogen indien dat nodig wordt geacht en dat zij nog lange tijd een zeer accommoderend beleid zal voeren. De inflatiedoelstelling van 2% is namelijk nog altijd niet bereikt."

De stijging van de euro maakt dit op korte termijn ook niet gemakkelijker. "Flexibiliteit is dus cruciaal, want als de markt teveel schrikt van de afbouw van QE leidt dat mogelijk tot een nóg sterkere euro en hogere rentes. Om dit effect te beperken denken wij dat de ECB de extreem lage beleidsrente een prominentere plaats zal geven. De ECB kan dan het aankoopprogramma geleidelijk afbouwen gedurende de eerste helft van 2018."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020