Nieuws

Van goedkoop naar nog goedkopere ETF’s

De geldstroom richting de ETF-industrie houdt aan, maar niet iedereen profiteert. Beleggers zijn bereid van ETF te wisselen als dat een paar basispunten extra oplevert.

Er is een opvallende trend gaande in de ETF-industrie. Terwijl het geld met bakken richting index- en ETF-fondsen blijft stromen, zien enkele van de grootste en oudste ETF’s geld wegstomen, constateert Sumit Roy van ETF.com.

Het meest prominente voorbeeld is de SPDR S&P-500 ETF Trust (SPY), een gigant met een belegd vermogen van 242 miljard dollar. Dit fonds zag dit jaar 4,2 miljard dollar uitstromen. Volgens Roy is de verklaring hiervoor vrij eenvoudig. Het ligt aan de kosten. 

Vijf basispunten verschil

De iShares Core S&P 500 ETF (IVV) biedt bijvoorbeeld bijna dezelfde dienst als SPY, met één groot verschil de beheerkosten zijn met slechts 0,04% de helft van SPY dat 0,09% rekent. Het gevolg is dat IVV zich kon verheugen op een instroom van 24 miljard dollar.

SPY is zeker niet de enige ETF die last heeft van goedkopere concurrenten. De iShares Russell 2000 ETF (IWM), met beheerkosten van 0,2% zag bijvoorbeeld 1,9 miljard dollar wegvloeien ten guste van de goedkopere Amerikaanse smallcaps-ETF van Vanguard.

De Amerikaanse SPDR Midcap-ETF zag beleggers weglopen naar midkap-ETF's Vanguard en iShares. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.

Japan en Mexico

Volgens Roy zijn iets hogere kosten niet in alle gevallen doorslaggevend. Er zijn ook ETF’s die gewoon uit de mode zijn zoals de goud-ETF van Van Eck. Hetzelfde geldt voor Japanse en Mexicaanse ETF’s.

De trend naar ETF’s blijft echter ongebroken. Eind vorige week stond de teller voor dit jaar op een geschatte 312 miljard dollar aan nieuw geld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus