Nieuws

Oostenrijk geeft 100-jarige lening uit

Oostenrijk geeft als eerste publiekelijk een 100-jarige staatslening uit en hoeft daar vermoedelijk slechts 2,1% rente per jaar voor te betalen.

Oostenrijk heeft besloten gebruik te maken van de ultra lage rente  met de uitgifte van een 100-jarige obligatie. Het is de eerste vrij verhandelbare century bond van de eurozone. België en Ierland gaven eerder wel onderhandse 100-jarige leningen uit. Hetzelfde geldt voor de Franse spoorwegen.

De Oostenrijkse staat hoeft relatief weinig te betalen voor de 100-jarige lening. De verwachting is dat het aanvangsrendement uitkomt rond de 2,1%. Dat is slechts 60 basispunten boven de rente op een 30-jarige staatslening.

Veel vraag, weinig aanbod

De omvang van de lening staat nog niet vast. Vorig jaar werd er met een 70-jarige staatslening twee miljard euro opgehaald.

Volgens Antoine Bouvet, vice president voor rentestrategie bij Mizuho International, is er genoeg vraag naar dit soort obligaties. Tegenover The Wall Street Journal zegt hij te verwachten dat er nog meer van dit soort emissies naar de markt zullen komen.

De vraag komt hoofdzakelijk van pensioenfondsen en verzekeraars die er een deel van hun langlopende verplichtingen mee afdekken. Of het een verstandige aankoop is voor gewone beleggers, is een tweede.

Nederland houdt de boot af

Op zich is de verwachting dat het nog jaren duurt voordat de Europese Centrale Bank helemaal stopt met het opkopen van staatsobligaties en terugkeert naar een normaal rentebeleid.

Tot dat moment blijft de lange rente vermoedelijk laag en is 2% op een langlopende obligatie zo gek nog niet. Dat verandert uiteraard op het moment dat de inflatie en de rente oplopen en de koersen van obligaties dalen.

De Nederlandse staat heeft tot nu toe niet meegedaan aan de trend naar leningen met een steeds langere looptijd. 30 jaar is het maximum. Nederlandse pensioenfondsen gaven eerder dit jaar aan best trek te hebben in Nederlandse staatsleningen van 50 jaar of meer. Er is namelijk veel vraag naar, maar weinig aanbod.

Er zijn in Nederland wel veel eeuwigdurende leningen (perpetuals), maar die hebben bijna altijd een variabele rente afhankelijk van de inflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus