Nieuws

Actieve fondsen presteerden sterk in tweede kwartaal

Na een redelijk goed eerste kwartaal hebben de actieve fondsen ook in het tweede kwartaal hun passieve broeders verslagen. Het is een kleine wraak voor de underperformance in de afgelopen jaren.

Goed nieuws voor actieve fondsmanagers in Europa. Na jaren van ploeteren en ondermaatse prestaties ten opzichte van passieve indexfondsen is er dit jaar tot nu toe een stevige outperformance van actieve fondsen. Dat blijkt uit onderzoek van Lyxor Asset Management.

Lyxor heeft 3871 fondsen onder de loep genomen en daaruit blijkt dat in het tweede kwartaal 55% van de actieve fondsen het beter deed dan de index die ze volgen. In het eerste kwartaal was dat 52%, terwijl het in het vierde kwartaal van 2016 maar 28% was.

Lucratieve smallcaps

De grootste outperformance kwam met 62% van actieve aandelenfondsen, terwijl obligatiefondsen het beduidend slechter deden met slechts 35%. Volgens Marlène Hassine, hoofd ETF-onderzoek bij Lyxor, heeft de outperformance bij de aandelenfondsen te maken met het wegebben dit jaar van politieke risico’s, centrale bankiers die het nog niet aandurven de goedkoop-geld-politiek te beëindigen en verbeterende economische omstandigheden.

De beste prestaties kwam van de fondsen die zich op Europa richten en dan met name smallcaps.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen