Nieuws

Bitcoinrally is tulpenmanie

Harde woorden van bestuursvoorzitter Jamie Dimon van J.P. Morgan Chase aan het adres van bitcoin. De munt is wat hem betreft alleen geschikt voor misdadigers en moordenaars. Ook Optimix is uiterst kritisch over Bitcoin & Co.

Jamie Dimon is niet de eerste de beste. Hij is CEO van een van de grootste banken van de wereld, J.P. Morgan Chase. Deze Dimon heeft dinsdag tijdens een bijeenkomst voor investeerders in New York de bitcoinrally erger genoemd dan de Nederlandse tulpenmanie.

Volgens persbureau Reuters heeft Dimon voorspeld dat de munt niet gaat werken, niet voor de samenleving en niet voor zijn bank. "Je kunt geen bedrijf runnen waar mensen uit het niets een munteenheid bedenken en dan denken dat de mensen die die munt kopen slim zijn."

Gelijk ontslaan

J.P. Morgan doet dus niet mee aan de bitcoin-boom. Sterker nog, hij zou zijn handelaren gelijk ontslaan als ze in cryptomunten handelen. Hij noemt daarvoor twee redenen: “Het is tegen onze regels en ze zijn stupide. En beide is gevaarlijk."

De woorden van Dimon komen op een moment dat de waardeontwikkeling van bitcoins bijna niet te stoppen lijkt. Sinds december vorig jaar is de waarde verviervoudigd. Analisten denken dat de prijs nog verder kan oplopen als de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC de eerste bitcoin-ETF goedkeurt. Daardoor zou het namelijk mogelijk worden in bitcoins te beleggen zonder ze direct zelf te bezitten. Dat maakt de munt interessanter voor het grote publiek.

Drugshandelaren en moordenaars

Een van de meest cynische opmerkingen van Dimon was dat de munt best nuttig kan zijn als het aanbod beperkt blijft tot 21 miljoen munten. Dan kan het namelijk best een handig betaalmiddel zijn "voor drugshandelaren, moordenaars en mensen in landen met extreem onstabiele valuta". Maar verder staat bitcoin volgens hem gelijk aan oplichting.

Dimon is overigens geen tegenstander van de technologie achter bitcoin, de zogenoemde blockchain die nodig is voor bitcoin-transacties. Voor deze technologie ziet hij, net als andere banken, grote mogelijkheden.

Andere banken ook kritisch 

J.P. Morgan is ook niet de enige bank die zich verre houdt van de bitcoin-handel. Veel banken vinden de associatie met criminaliteit en witwasserij te groot. Van de andere kant beweren kwade tongen dat de banken de bitcoin alleen proberen zwart te maken omdat het hun geld kan kosten. Bitcoins kunnen namelijk gebruikt worden om financiële transacties te doen buiten de banken om. 

Ook kunnen mensen moeite hebben met het feit dat de aanval uit de mond komt van de voorzitter van J.P. Morgan Chase, een bank die de afgelopen jaren door talloze schandalen beschadigd is. De bank ontving tijdens de kredietcrisis 25 miljard dollar aan hulp.

Nederlandse nuchterheid

Een bank die niet gered hoefde te worden, maar desondanks waarschuwt voor het handelen in bitcoins is Optimix. Dat verspreidde vanochtend het volgende persbericht over onder meer over cryptavaluta. Opnieuw valt het woord tulpen:

"Qua prijsontwikkeling komt de bitcoin nog het meest overeen met de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Recente ontwikkelingen rondom de cryptomunt vertonen duidelijke kenmerken van een zeepbel. Denk hierbij aan de euforie en toenemende fraude. Beleggers worden via allerlei reclames uitgenodigd in te stappen en ook al doorgronden zij het product niet, ze rollen over elkaar heen om in te stappen. Ook het aantal nieuwe introducties van cryptovaluta is exponentieel gestegen en roept daarmee herinneringen op aan de enorme toename in Public Offerings (IPO’s) van internetbedrijven in 1999, waarvan we weten hoe dat afliep."

"Sowieso zijn cryptovaluta een onzekere belegging. Er zijn risico’s rond regulering, en de veiligheid kan in gevaar komen. Het is zeker niet ondenkbaar dat deze cryptomunten beleggers een hoop ellende kunnen bezorgen. Wanneer weet echter niemand. Keynes zei al dat markten heel lang irrationeel kunnen blijven. Het is mogelijk dat deze markt eerst nog vervijfvoudigt, alvorens deze wordt gedecimeerd. Wie zal het zeggen…?"

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus