Nieuws

Noord-Korea duwt beleggers naar goud en euro

De oplopende spanningen in Noord-Korea zorgen ervoor dat beleggers op zoek gaan naar veilige havens. Op dit moment het meest in trek zijn goud en de euro.

De oplopende spanningen in Noord-Korea zorgen ervoor dat beleggers op zoek gaan naar veilige havens. Goud is een van de meest voor de hand liggende safehavens, maar ook de euro profiteert. De Japanse yen en Chinese yuan zijn minder in trek.

De reden voor de zwakte van de yen ligt voor de hand. Japan is erg dichtbij Noord-Korea. Een van de testraketten vloog vorige week nog over Japans grondgebied. Dat maakt de yen minder aantrekkelijk als safehaven voor Aziatische beleggers. De yen is volgens Bloomberg dit jaar wel gestegen tegenover de Amerikaanse dollar, maar niet tegenover een mandje van andere munten. 

Chinees partijcongres

Voor China geldt het argument van betrokkenheid bij de ruzie met Noord-Korea minder, maar ook voor de yuan zijn er risico’s. Veel experts kijken met enige zorg naar het partijcongres in oktober. Het is goed mogelijk dat dit congres uitmondt in beleidswijzigingen en onzekerheid, iets waar beleggers niet van houden.

Reden genoeg dus om in valutaland wat verder te kijken en dan komen beleggers al snel uit bij de euro. De politieke onrust in de eurozone is grotendeels verdwenen, en ook de problemen met Griekenland en Italiaanse banken zijn naar de achtergrond verdwenen. De economische groei beweegt zich ondertussen op een gelijk niveau als de VS, rond de 2%.

Harvey en Trump

Daar komt nog bij dat de Verenigde Staten met de orkaan Harvey en de tot nu toe zwakke beleidsbalans van Donald Trump ook aan aantrekkingskracht verliest. Dat valt ook af te lezen aan de netto-outflow uit Amerikaanse beleggingsfondsen sinds mei met 24 miljard euro, terwijl Europese fondsen juist een inflow zagen van 23,4 miljard, blijkt uit cijfers van Thomson Reuters Lipper.

En tenslotte is er natuurlijk de meest klassieke safehaven: goud. Wie gelooft dat de Noord-Koreaanse crisis leidt tot dalende aandelen- en obligatiekoersen kan niet om goud heen. De goudprijzen zijn sinds juli niet voor niets met bijna 9% gestegen, en zolang Noord-Korea blijft testen met waterstof- en andere bommen, lijkt die trend ongebroken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?