Nieuws

Noors staatsfonds wijzigt obligatiestrategie

Het Noorse staatspensioenfonds met een vermogen van bijna 1000 miljard dollar wil de obligatieportefeuille concentreren op drie landen.

Het grootste pensioenfonds ter wereld, dat van Noorwegen, heeft door de gigantische interventies van centrale banken steeds meer moeite het rendement op obligaties op peil te houden. Bovendien lopen de risico’s op doordat er verplicht belegd moet worden in obligaties van landen met enorme schulden.

Vooral Japan springt eruit met zijn staatsschuld van 230% van het bbp. Volgens Bloomberg heeft het fonds daarom aan de Noorse minister van financiën gevraagd of het de benchmark voor zijn obligatieportefeuille mag veranderen.

Dollars, euro's en ponden 

In die benchmark zitten nu obligaties uit 23 verschillende landen. De Noren willen terug naar drie landen: de VS, de eurozone en Groot-Brittannië in een verhouding van 54%, 38% en 8%.

Voor de portefeuille kan dit grote gevolgen hebben. Het Noorse staatspensioenfonds heeft een omvang van 952 miljard dollar (stand medio dit jaar), waarvan ruim een derde is belegd in obligaties.

Zo'n 6% daarvan zit in Japanse obligaties, wat gelijk staat aan een bedrag van 21 miljard dollar. Ook Canadese obligaties en obligaties uit opkomende markten worden mogelijk verkocht. Althans deels, want het fonds geeft aan dat het met het oog op diversificatie nog wel in andere landen wil blijven beleggen, alleen niet verplicht.

Vastgoed

Het is nog onzeker of het ministerie van financiën zal instemmen, maar zeker is dat de zorg over een goede balans tussen zekerheid en rendement ook bij het ministerie een zorg is.

Vorige week kondigde ceo Yngve Slyngstad nog aan dat het opbouwen van een vastgoedportefeuille geen alternatief is voor obligaties en aandelen. Het pensioenfonds heeft het de afgelopen jaren wel geprobeerd, maar het blijkt lastig te zijn om een vastgoedportefeuille op te bouwen die groot genoeg is om het rendement op te peppen.

Lees ook: Noors staatsfonds is niet meer zo dol op alternatives

Geen slechte resultaten

Er wordt nu overlegd met de Noorse regering of er in plaats van vastgoed niet meer in infrastructuur kan worden belegd. Verder loopt er in het algemeen een discussie of er niet aparte kleine fondsen zouden moeten worden opgericht voor bijvoorbeeld durfkapitaal of vastgoed, omdat dit soort beleggingen in een reusachtig fonds als het Noorse staatspensioenfonds eenvoudigweg geen plek hebben.

Het is overigens niet zo dat het Noorse staatspensioenfonds het bar slecht doet. De afgelopen tien jaar bedroeg het gemiddelde rendement 3,65% per jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie