Nieuws

Het Amerikaanse schuldplafond moet weer omhoog

Als het Amerikaanse Congres het schuldplafond niet verhoogt, wordt dat een grotere ramp dan de val van bank Lehman Brothers.

Dat blijkt uit een rapport van Beth Ann Bovino, Chief US economist bij kredietbeoordelaar S&P, waarover Markets Insider bericht.

Bovino denkt echter dat het Congres zijn verzet tegen het verhogen van het schuldplafond op zal geven. Maar zelfs de onzekerheid hierover, die de komende maand waarschijnlijk zal aanhouden, is al schadelijk.

De Amerikaanse regering is bij wet gebonden aan een bepaald maximaal schuldniveau. Dit is een van de manieren om de ongebreidelde groei van de Amerikaanse schuld tegen te houden. In maart van dit jaar werd dit plafond bereikt.

In een politieke impasse

Sindsdien gebruikt het Amerikaanse ministerie van Financiën allerlei ongebruikelijk maatregelen om te voorkomen dat het niet meer aan zijn verplichtingen betreffende aflossingen en rentebetalingen kan voldoen.

Die maatregelen zijn echter tijdelijk. Het precieze tijdstip waarop de Amerikaanse overheid als wanbetaler wordt geoormerkt, is niet duidelijk, maar over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het Congres tot eind deze maand heeft om een compromis te bedenken.

Veel Republikeinen willen slechts toestemming geven als er bezuinigingen tegenover staan. De Democraten willen een verhoging zonder dit soort voorwaarden. Het is geen nieuwe situatie. In 2011 was sprake van een vergelijkbare impasse.

Mogelijk 4% krimp

Toen werd letterlijk in de laatste minuten voor het verstrijken van de limiet een oplossing gevonden. Maar de onzekerheid had toch al repercussies, schrijft Bovino. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde tot het laagste niveau in jaren en de Amerikaanse groei daalde dat kwartaal naar 0,8% (op jaarbasis).

De onzekerheid over een faillissement van de Amerikaanse overheid valt samen met een discussie over de financiering van de Amerikaanse overheid. President Donald Trump heeft eerder aangegeven dat hij geen moeite heeft om de overheidsdiensten te sluiten als daarin geen financiering van zijn Mexicaanse muur wordt geregeld.

De aanhoudende onzekerheid heeft ook nu zijn weerslag op het vertrouwen van consumenten en bedrijven. Hoe langer dat aanhoudt, hoe schadelijker het is, aldus Bovino. Als er geen oplossing komt, zal dat volgens Bovino betekenen dat de Amerikaanse economie met 4% krimpt, het land in een recessie zal komen en een groot deel van het herstel sinds de crisis zal worden weggevaagd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus