Nieuws

Risicobereidheid Europese grootbelegger neemt verder af

Sterke euro en taperangst doen Europese institutionele beleggers huiveren. In augustus kozen zij voor nog defensievere trades.

De State Street Investor Confidence Index over augustus is vandaag uitgekomen. Deze index meet het vertrouwen van institutionele beleggers wereldwijd op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 31 biljoen dollar in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen. Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. Alles er onder is risk off.

Hoe zit het met de huidige risicobereidheid van institutionele beleggers wereldwijd? Die varieert per regio. Onder Europeanen daalde deze in augustus sterk met 4,9 punten naar 89,3· Ook de Amerikaanse grootbelegger had er wat minder vertrouwen in, maar deze daling (-0,3 punten) is niet alleen veel minder groot dan in Europa, maar bovendien staat het Amerikaanse vertrouwen nog altijd in het groen met 111,8 punten. Dat kan van het Europese vertrouwen niet worden gezegd.

Nee, de enige regio waar institutionele beleggers er in augustus zin in hadden was Azië, waar de vertrouwensindex van State Street met 3,3 punten steeg tot 99,3.

Boosdoener euro 

Michael Metcalfe, hoofd wereldwijde macro-strategie van State Street Global Markets, duidt het zwakke Europese cijfer. “Het lijkt erop dat dit jaar alles goed is gegaan in de Eurozone. Economische groeicijfers en bedrijfswinsten hebben de verwachtingen overtroffen en politieke risico’s zijn niet uitgekomen. De voorzichtigheid onder Europese beleggers deze maand laat echter zien dat tegenwind in de vorm van een sterkere euro en het mogelijke taperen door de ECB niet langer genegeerd kunnen worden.” 

State Street Investor Confidence Index
Risico grootbeleggers neemt af

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?