Nieuws

Trend sterke euro ongebroken

De euro, begin dit jaar nog het zorgenkindje in de valutawereld, is bezig aan een spectaculaire rally versus de greenback. En die rally gaat nog wel even door.

De euro heeft een onverwacht sterk jaar achter de rug. Redenen zijn de meevallende Europese macro-economische cijfers, de verkiezingsoverwinningen van pro-Europese partijen en de chaos in de regering van Donald Trump. Tegenover de dollar is de Europese munt dit jaar al met 14% gestegen en analisten zien volgens Marketwatch deze trend voorlopig aanhouden.

"Zo lang de euro-dollarkoers stand houdt boven het hoogtepunt van 2 augustus van $1.1910, blijft de opwaartse trend in tact", zegt bijvoorbeeld Rabobank analist Piotr Matys deze week.

Het grootste risico is volgens hem de Europese Centrale Bank, die de rally wellicht te hard vindt gaan en kan ingrijpen door bijvoorbeeld te hinten op uitstel van een verkrapping van het monetaire beleid.

ECB reageert volgende week donderdag

De eerstvolgende vergadering van de ECB is op 7 september. Brad Bechtel, valutaexpert bij Jefferies denkt dat de ECB zenuwachtig zal worden als de euro-dollarkoers in een range tussen de $1,22 en $1,24 komt. Op het moment van schrijven noteert de munt 1,1950 dollar.

De meeste analisten zijn het erover eens dat de drijvende kracht achter de sterke euro de positieve macro-economische ontwikkeling is. In Europa duidt veel op een groei van meer dan 2%. Het tweede kwartaal groeide de eurozone met 2,1%, terwijl de werkloosheid in juni met 9,1% het laagste niveau sinds 2009 bereikte. In Nederland gaan we zelfs naar een groei van rond de 3% in 2017.

Beleggers in Amerikaanse aandelen balen

Deze goede groeicijfers, aangevuld met het verdwijnen van veel politieke risico’s – denk bijvoorbeeld aan het wegebben van de Italiaanse bankencrisis, of de overwinning van Macron in Frankrijk tegenover Marine le Pen – heeft er ook toe geleid dat Amerikaanse beleggers steeds meer hun weg vinden naar Europese aandelen, wat de euro-dollarkoers natuurlijk nog een extra push naar boven geeft.

Voor Europese beleggers in Amerikaanse aandelen is de daling van de dollar uiteraard geen pretje. Net zo min als dat overigens geldt voor beleggers in Britse aandelen, want ook het pond is met bijna 10% in waarde gedaald tegenover de euro.

kans op handelsoorlog wel kleiner

De stijging van de euro kan wel helpen een andere discussie te vereenvoudigen. De daling van de euro-dollarkoers maakt het namelijk eenvoudiger voor de VS om zijn handelsbalans met Europa, en dan met name Duitsland, te verbeteren. Dat neemt Trump de wind uit de zeilen bij zijn dreigement van eventuele handelsbarrières tegen Europese bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie