Nieuws

Problemen actief beleggen onderschat

Het zijn niet alleen hogere kosten die de populariteit van actief beleggen ondergraven. Nog belangrijker is dat actieve beleggers moeite hebben de beoogde doelen te halen.

Het zijn niet alleen hogere kosten die beleggers afschrikken om voor actief te kiezen. De beloofde financiële doelen blijken ook heel moeilijk te halen, schrijft Bloombergcolumnist Barry Ritholtz. Dat is volgens Ritholtz gewoon veel moeilijker dan mensen denken.

Ritholtz opent met het genereren van alpha, het vermogen van een belegger of fondsbeheerder om de benchmark te verslaan. Het is al lastig genoeg om dat in een gegeven jaar te bereiken. Om dit consistent te doen, is vrijwel onmogelijk, zo blijkt uit elk onderzoek.

Beleggers kiezen ook voor een actieve benadering om zo hun risico te spreiden. Uitgangspunt is de gedacht dat actieve beleggers de risico's afbouwen als een correctie dreigt. Helaas, de praktijk geeft een ander beeld. Veel actieve beleggers waren aan de vooravond vol in aandelen belegd.

Tijdens de kredietcrisis van 2008 namen zij vervolgens afscheid van aandelen en weigerden in te stappen op het moment dat de aandelen in maart 2009 een dieptepunt bereikten. Ofwel, professionele beleggers maakten volgens Ritholtz dezelfde fouten die particulieren worden toegedicht.

Risicobeheersing

Het advies van Ritholtz? Kies voor discipline. Kies voor optimale spreiding. Volgens hem kan een deel van de portefeuille worden gebruikt om de ergste schade van een beurscrisis op te vangen. Daardoor is de belegger volgens Ritholtz in staat om de buy-and-hold-portefeuille ongemoeid te laten. Het zorgt voor een goede nachtrust in barre tijden, aldus Ritholtz. "Mijn doel is niet om het beter te doen in tijden dat de aandelenbeurzen stijgen, maar juist om de schade te beperken in tijden van beursmalheur."

Ja, deze aanpak gaat gepaard met hogere kosten, maar dat hoeft dus geen probleem te zijn als de financiële doelen worden gehaald. Het belangrijkste volgens Ritholtz is dat beleggers, die hebben gekozen voor een actieve benadering, weten waarom zij dat hebebn gedaan. Die vraag beantwoorden is al lastig genoeg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus