Nieuws

De quantamentals komen eraan

Hedgefondsen nemen steeds vaker wetenschappers aan die hen wegwijs moeten maken in de wereld van big data.

Volgens Cydric Vuignier, verantwoordelijk voor fondsenselectie bij het Zwitserse Syz Asset Management, gaat het om een groep die hij met de term quantamentals aanduidt, aldus Citywire.

Volgens Vuignier combineren quantamentals de traditionele vaardigheden van een handelaar met de kennis van het gebruik van grote hoeveelheden computergestuurde informatie.

Het is nog een open vraag of ze waardevolle informatie in deze informatieberg zullen aantreffen, aldus Vuignier. De komst van de wetenschappers is gepaard gegaan met grote investeringen door hedgefondsen.

Hedgefondsen in de lift

Dat geldt vooral voor de lancering van diverse passieve en kwantitatieve fondsen. Het gaat bijvoorbeeld om statistische arbitrage en smart bèta-fondsen. Hedgefondsen hebben een aantal relatief goede kwartalen achter de rug sinds het vierde kwartaal van afgelopen jaar.

De lage volatiliteit op aandelenmarkten blijft echter een hindernis voor actieve beheerders. Maar Vuignier denkt dat de normalisering van de aandelenmarkt betekent dat ook de volatiliteit toe zal nemen. Dit is gunstig voor actieve handelaren.

Vuignier heeft nog altijd goede hoop dat de verkiezingsbeloftes van president Trump tot nieuw beleid zullen leiden. Het gaat dan vooral om lagere belastingen, minder regelgeving en het terughalen van grote hoeveelheden contanten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland aanhouden.

Vuignier ziet tevens dat de politieke rust in Europa is teruggekeerd na de verkiezingsoverwinning van de Franse president Macron. Dat heeft voor hernieuwd vertrouwen gezorgd bij tal van bedrijven om actiever te worden, aldus Vuignier.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

ETF's