Nieuws

Bella Italia laat beleggers glunderen

De Italiaanse beurs was lange tijd een zorgenkindje, maar dit jaar niet. Aangevoerd door de banken staat de FTSE MIB-index op een winst van 14% en is daarmee de beste hoofdindex van de G7-landen.

Dit jaar is de Italiaanse beurs tot nu toe binnen de G7 de best presterende beurs. De FTSE MIB-index steeg in dollartermen met 27%. Dat is ver voor de S&P 500 die tot 8 augustus op een winst van 10,6% staat.

De Franse CAC 40 en de Duitse DAX zitten tot nu toe beide op bijna 20% in dollartermen. Canada is van de zeven de enige beurs die door zwakke oliefondsen op verlies staat (-0,2%). Dat blijkt uit een overzicht van Quartz.

Bankenredding 

De verrassend sterke prestatie van Italië heeft volgens Mike Bell van JP Morgan Asset Management vooral te maken met een enorme opwaardering van de financiële sector (+30%) die volgde op de redding van drie banken.

Daarnaast speelt een rol dat Italië begin dit jaar nog een grote discount kende omdat beleggers rekening hielden met een politieke crisis en mogelijk zelfs een exit uit de eurozone. Die angst is nu grotendeels weggeëbd.

De Amerikaanse aandelenbeurs heeft volgens Bell zijn winst dit jaar volledig te danken aan hogere bedrijfswinsten. Het Trump-effect, dat eind vorig jaar nog een rol speelde, is uitgewerkt.

In eurotermen steeg de MIB-index overigens iets minder spectaculair met 14%. De Nederlandse AEX-index staat op een winst van circa 10%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus