Nieuws

Vijf redenen waarom aandelen door blijven stijgen

Hoe kan het dat Amerikaanse aandelen maar door blijven stijgen? Is het irrational excuberance of plain common sense?

De bullmarkt op de aandelenmarkten duurt al meer dan zeven jaar en er lijkt geen eind aan te komen. Beursanalisten die vorig jaar begonnen te waarschuwen voor overwaardering, zijn de sukkels van de beurs. Vooral in de VS lijkt er geen rem op de koersen.

De Dow Jones-index kon dit jaar bijvoorbeeld al meer dan 10% winnen en staat boven de 22.000. De Nasdaq kreeg er tegelijkertijd bijna duizend punten bij op 6370. En Amsterdam doet het ook niet gek met de AEX-index die op een winst van bijna 10% staat. 

Hoe is dat mogelijk, en hoe lang kan dat nog goed gaan? Is het de lage rente, of zijn het de hogere bedrijfswinsten die de koersen opdrijven? Is het irrational excuberance of  gewoon plain common sense? De Wall Street Journal zette de belangrijkste redenen voor de rally nog een keer op een rij.

 1. Goede bedrijfswinsten
  De bedrijfswinsten in de VS waren het tweede kwartaal opnieuw beter dan verwacht. Alles wijst erop dat 2017 een topjaar wordt, waardoor hoge koers-winstverhoudingen ookk gerechtvaardigd zijn. Het mooiste is dat de winsten over de hele linie omhoog gaan, van retail tot industrie en van olie tot tech. Dat duidt op een krachtig economisch herstel.

 2. Wereldeconomie in opgaande lijn
  President Bill Clinton zei het al: It’s the economy stupid. Iedereen is het erover eens. De wereldeconomie zit in een opgaande lijn. En daar profiteren uiteraard ook de grote multinationals op de beurs van.

 3. Sprookjes bestaan
  Beleggers houden van sprookjes. Aan het eind van de vorige eeuw waren het de sprookjes van de New Economy en Goudlokje die op menig beleggersfeestje verteld werden. Net als het bordje pap van de kleine beer - niet te heet, niet te koud – draait in het Goudlokje-scenario de economie precies goed: snel, maar niet zo snel dat inflatiedruk ontstaat en de centrale bank moet ingrijpen. Veel analisten waarschuwen dat het toch echt een sprookje is, geen realiteit. Maar zolang de inflatie ruim onder de 2% ligt, interesseert dat de meeste beleggers niet.

 4. ETF-golf
  Beleggers worden door de switch van actieve beleggingsfondsen naar passieve beleggingsfondsen minder kritisch. Ze wanen zich veiliger omdat ze in brede indices beleggen. Het gevaar is echter dat de aandelenwaarderingen over een breed front omhoog gaan, wat dus betekent dat ook de zwakke broeders (ten onrechte) mee omhoog worden getrokken.

 5. Er is geen alternatief (TINA)
  Er zijn voor particuliere en institutionele beleggers bijna geen alternatieven voor aandelen. Spaargeld en obligaties leveren bijna niks op. In veel landen verliest u zelfs geld. Bij obligaties valt alleen iets te verdienen als u in junkbonds belegt. Wat overbljft zijn aandelen en eeen paar alternatieve beleggingen zoals huizen of private equity.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie