Nieuws

Het gaat super in de ETF-sector

In het eerste halfjaar verkocht de Europese ETF-sector samen voor 50,2 miljard euro aan ETF's. Een nieuw recordjaar is in de maak.

Net als actief beheerde fondsen, hebben passieve producten een prima eerste halfjaar 2017 achter de rug.  In het eerste halfjaar verkocht de Europese ETF-sector samen voor 50,2 miljard euro aan ETF's.  Als deze trend zich doorzet, dan zal 2017 een nieuw recordjaar worden als het gaat om (netto)instroom van nieuw geld. 

Niet verrassend werd er in geen een ETF-categorie uitstroom gemeten. Over de hele linie gaat het cresendo dus. 

Lees ook: Tien biljoen euro belegd in Europese beleggingsfondsen

De highlights na de eerste zes maanden van 2017: 

  • In het eerste halfjaar werd netto 63m4 miljard euro belegd in ETF's.  
  • Dat betekent dat er nu 577,8 miljard euro belegd is in Europese ETF's.
  • Aandelen-ETFs (+31,6 miljard euro) deden het het beste.
  • Er is per eind juni het meest belegd in ETF's op Amerikaanse aandelenindices, namelijk 87,1 miljard euro, op de tweede plaats staan ETF's op Europese aandelenindices (50,2 miljard euro) en ETF's op wereldwijde aandelenindices (44,8 miljard euro)
  • iShares (271,8 miljard euro) was zoals gewoonlijk het huis met het grootste beheerd vermogen in Europa en is bij elkaar goed voor 47,04% van het beheerd vermogen in ETF's in Europa. 
  • iShares verkocht in het eerste halfjaar ook het meeste ETF's in Europa (+16,7 miljard euro), Amundi ETF verkocht genoeg voor een tweede plek (+6,7 miljard euro), samen met Lyxor ETF (+6,7 miljard euro).

Beheerd vermogen Europese ETF's

 Beheerd vermogen Europese ETF's

Netto-omzet Europese ETF-sector

 Beheerd vermogen Europese ETF's

Best verkopende ETF-huis hj1 2017

 Beheerd vermogen Europese ETF's

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

ETF's