Barre tijden voor value-beleggers Beleggers in waarde-aandelen maken zich op voor nieuwe teleurstellingen. 7 augustus 2017 10:30 • Door IEXProfs Redactie Waarde-aandelen presteren dit jaar 10% minder goed dan groei-aandelen. Over de afgelopen tien jaar hebben groei-aandelen bijna drie keer beter gerendeerd dan waarde-aandelen, aldus de WSJ. Het is niet ongebruikelijk dat groei-aandelen, aandelen met een hoge koers-winstverhouding, beter presteren in een periode dat de aandelenmarkt een opgaande lijn vertoont. Waarde-aandelen, relatief goedkope aandelen als gekeken wordt naar koers-winstverhoudingen, presteren juist beter in een crisis. De slechtere prestaties van waarde-aandelen houden nu echter wel erg lang aan. Het betekent dat de inhaalslag voor de aandelengroep langer wordt. Misschien wordt de kloof onoverbrugbaar. Groei-aandelen hebben meer succes Analisten van zakenbank Goldman Sachs vroegen zich recent bijvoorbeeld af of het einde van het waardetijdperk was aangebroken. De uitvinding van het waarde-beleggen wordt toegeschreven aan de New Yorkse belegger Benjamin Graham. Zijn leerling Warren Buffett heeft het fenomeen sindsdien gepopulariseerd. Sindsdien zijn er vele volgelingen wereldwijd en zijn er tal van beleggingsfondsen en ETF’s die de beleggingsstrategie omarmen. Maar in de afgelopen jaren zijn het vooral dure groei-aandelen geweest die succes hebben gehad. Bedrijven als Facebook, Apple, Netflix en Tesla hebben stuk voor stuk hoge koers-winstverhoudingen, waar vooral waardebeleggers hun zorgen over uitspraken. Maar dat weerhield beleggers er niet van nog altijd hogere waarderingen voor deze aandelen te accepteren. Strategie kan weer werken Volgens Howard Marks, medeoprichter van Oaktree Capital Management, zijn deze aandelen nu gewaardeerd voor perfectie. “Deze perfectie blijkt in de meeste gevallen uiteindelijk een illusie.” Zijn woorden hebben enig gewicht. Oaktree voorspelde in 2000 het inklappen van de internetluchtbel. Hij deed dit twee maanden voor de aandelen hun hoogtepunt bereikten. Groei-aandelen presteren niet alleen beter in de Verenigde Staten. Ook in Europa en Azië. Toch is het waarschijnlijk nog te vroeg om waarde-aandelen volledig af te schrijven. Nobelprijswinnaar Robert Schiller, schrijver van het boek Irrational Exuberance, weigert dat vooralsnog te doen. “Er zijn tijden dat Waarde-strategieën niet werken,” schrijft hij in dat boek, “maar dat wil niet zeggen dat de strategie nooit meer werkt.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.