Nieuws

Staatsobligaties emerging markets +6,5% rendement

Staatsobligaties van opkomende markten in lokale valuta kunnen de komende tien jaar een rente tot 6,5% geven, aldus Aberdeen.

Ook voor staatsobligaties in harde valuta gaan de langetermijnvooruitzichten uit van een rendement tot 5,5%, aldus Aberdeen Asset Management in de Long-term Investment Outlook.

Volgens Aberdeen blijven de opkomende economieën in een stevig tempo groeien, gesteund door de recente sterke prestaties in China, Brazilië en Rusland. “Het tempo is weliswaar stevig, maar niet spectaculair. Er is namelijk een risico dat de groei van de Chinese economie sneller vertraagt. Ook als de protectionistische maatregelen van Trump gestalte krijgen, kan dat de dollar wind in de zeilen geven."

Rekening houdende met deze twee grote risico’s, gaat Aberdeen ervan uit dat de rente op staatsobligaties uit de groeilanden de komende jaren licht toeneemt, om daarna af te nemen tot de langetermijnmediaan. Dat betekent een rente van ongeveer 5,5% voor staatsobligaties in harde valuta en 6,5% voor staatspapier in lokale munt.

Chinees risico

“Deze hoge rentes compenseren de risico’s die de Chinese economie en het Trump-beleid met zich meebrengen. Ze zijn ook relatief hoog in vergelijking met staatsobligaties van ontwikkelde markten. Ze komen zelfs in de buurt van die van het rendement op aandelen uit ontwikkelde landen, terwijl groeilandobligaties minder volatiel zijn”, vergelijkt Aberdeen.

Ten slotte stelt Aberdeen nog dat de kans dat groeilanden hun staatsobligaties in harde valuta niet meer kunnen honoreren, geslonken is. “Tijdens de Aziatische crisis hadden lokale centrale banken te weinig reserves in harde valuta. Nu zijn de reserves veel groter, en bovendien is een groter deel van de obligaties is uitgegeven in lokale munt.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus