Nieuws

Hedgefondsen maken een comeback in 2017

De hedgefondsen zijn het jaar 2017 goed begonnen met 21 miljard dollar inflow. Gangmaker is Man Group.

De hedgefondssector is 2017 goed begonnen na een heel matig 2016. De netto-instroom van kapitaal bedroeg over de eerste zes maanden van dit jaar bijna 21 miljard dollar, terwijl er vorig jaar nog 112 miljard wegvloeide, aldus. Bloomberg

Een groot deel van het beleggersgeld ging naar de Britse Man Group, dat 8,2 miljard kon bijschrijven. Het totale beheerde vermogen steeg daardoor naar 95,9 miljard. CEO Luke Ellis van Man blijft desondanks voorzichtig.

Volgens hem was de instroom abnormaal groot, wat ook geldt voor het betrekkelijk lage rendement op het beheerd vermogen. "Wij verwachten van beide grootheden dat ze zich in de tweede helft van dit jaar meer moderaat zullen ontwikkelen."

Lagere managementvergoeding

Volgens Bloomberg heeft de hernieuwde belangstelling van beleggers voor de hedgefondsindustrie deels te maken met de lagere managementvergoeding. Bij Man daalde deze met zeven basispunten.

Een andere mogelijkheid is dat beleggers hedgefondsen opzoeken als verzekering tegen een eventuele koerscorrectie.

Man maakt gebruik van verschillende strategieën waaronder long-short. Het meeste beleggersvermogen ging overigens naar de fund-of-fund divisie FRM, waar drie miljard dollar aan nieuw kapitaal naar toevloeide.

Onzekerheid op korte termijn

David McCann, een analist van Numis Securities blijft voorzichtig over de vooruitzichten van Man en andere hedgefondsen.

"Er blijven op de korte en middellange termijn veel vragen bestaan over hoe de rendementen op het beheerd vermogen zich ontwikkelen en wat er gebeurt met de beheer- en prestatievergoedingen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen