Nieuws

NN IP negatief over winkelvastgoed

Beleggers in winkelvastgoed krijgen het de komende jaren moeilijk door de onstuitbare opmars van online-retailers.

NN Investment Partners verlaagt het advies voor internationaal winkelvastgoed van overweight naar neutral. Vooral in de Verenigde Staten heeft de detailhandel het lastig vanwege de concurrentie van Amazon en andere online retailers, aldus NN IP in hun Marketexpress.

NN IP denkt dat de opmars van onlinewinkels nog maar in de beginfase is. Zelfs in de Verenigde Staten hebben online-retailers, met Amazon voorop, een marktaandeel van nog maar 10%. Er is dus nog zat ruimte naar boven, wat slecht is voor winkels in de high streets.

Vastgoedbeleggers hebben dat de laatste maanden aan den lijven ondervonden. Vooral in de VS doen de retail-REIT's (staat voor real estate investment trust, vergelijkbaar met ons vastgoedbeleggingsfonds) het slecht. 

Meer onlineverkopen

De rente kan volgens NN IP niet de oorzaak zijn. Normaalgesproken is er een negatieve verhouding tussen de lange rente en de waarde van vastgoed. In de VS is de rente dit jaar gedaald, wat dus positief zou moeten zijn voor vastgoed. In Europa bewoog de rente amper. En toch deden Amerikaanse winkelbeleggingen het beduidend slechter dan Europese.

Volgens de vermogensbeheerder kan de enige verklaring hiervoor zijn dat het met de onlineverkopen in de VS veel sneller gaat dan in Europa, dat een paar jaar achterloopt.

Het grootste risico voor winkelbeleggers is Amazon, dat zich na de overname van Whole Foods nu ook nadrukkelijk richt op de markt voor voedingsmiddelen. "Boekhandels werden twee jaar geleden al uit de markt gedrukt," schrijft NN IP. Nu worden ook allerlei andere soorten detailhandel bedreigd, waaronder supermarktketen Ahold. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen