Nieuws

Tien biljoen euro belegd in fondsen in Europa

In de eerste zes maanden hebben beleggers flink geld gestopt in fondsen én geprofiteerd van koersstijgingen. Het beheerd vermogen van Europese fondsen is nu tien biljoen euro.

De fondsindustrie in Europa heeft een heel goed jaar. Beleggers kopen meer dan gemiddeld nieuwe fondsen en ETF's en profiteren volop van koersstijgingen van aandelen en indices wereldwijd. Lipper heeft de nieuwste cijfers over het eerste halfjaar van 2017.

De highlights: 

  • Het beheerd vermogen in de Europese fondsindustrie groeide in het eerste halfjaar van 2017 van 9,4 biljoen euro naar tien biljoen euro. De groei was te danken aan een netto-geldinstroom van 362,5 miljard euro en een koeswinsten ter waarde van 282,7 miljard euro.

  • De Europese ETF-industrie groeide ook flink door: van 514,4 miljard euro eind 2016 naar 577,8 miljard euro eind juni. Nieuw geld en koersstijgingen droegen ook hier bij aan de groei.

  • Obligatiefondsen zijn de best verkopende beleggingscategorie: +161,3 miljard euro in het eerste halfjaar 2017. 

  • Binnen het segment beleggingsfondsen voor de lange termijn werden obligaties wereldwijd het best verkocht (+36,9 miljard euro). Aandelen wereldwijd staan op een tweede plek (+26,5 miljard euro) and obligaties emerging markets wereldwijd (in harde valuta) op een derde (+20,7 miljard euro).

  • BlackRock (+691,7 miljard euro) wist de meeste fondsen en ETF's aan de man te brengen in Europa. Amundi deed dat het op-een-na best (368,5 miljard euro) en J.P. Morgan AM staat op de derde plek (307 miljard euro).

  • De Europese fondsmarkt groeide met 54 fondsen in 2017 tot nu toe. 

  • Binnen de categorie mixfondsen werden de meeste fondsen samengevoegd (119) en gelanceerd (421), binnen de categorie aandelenfondsen werden de meeste fondsen gesloten (198).

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?