Nieuws

Rijke families beleggen het liefst direct

Familiekapitaal opereert steeds vaker als private equity. De kosten van actief beheer vinden family offices vaak te hoog.

"Probeer geen actief beheerde fondsen aan beheerders van familievermogens te verkopen. Assetmanagers zitten er volgens veel van hen alleen om hun fee binnen te halen."

Dat blijkt uit een artikel in het tijdschrift Family Capital. Daarin vertelt Johan Andresen, voorzitter van Ferd, een Noorse groep die familiekapitaal investeert, dat de beheerders van familiekapitaal bij voorkeur direct beleggen. Ze opereren daarmee op een vergelijkbare manier als private equity.

Het gaat om belangen tussen 10% en 100%. Volgens Andresen beleggen de beheerders hierin voor de langere termijn, maar zijn ze ook onrustig. Ze willen dat de bedrijven waar ze geld in beleggen resultaten laten zien. Het past bij de aard van de familiebedrijven.

Direct impactbeleggen

Familiekapitaal is volgens Family Capital niet de enige vermogenscategorie die opteert voor deze zogenoemde directe investeringen. Ook staatsfondsen, pensioenfondsen en universiteitsfondsen kiezen steeds meer voor deze benadering.

Het zorgt ervoor dat deze groepen een steeds groter deel gaan uitmaken van de private equity-sector. Twee jaar geleden zorgden ze nog voor 22% van al het private equity vermogen. Inmiddels is dat percentage opgelopen tot 28%.

Als er sprake is van beleggingen in fondsen met actieve beheerders dan kiezen familiebedrijven voor zeer gespecialiseerde fondsen, zoals bij impact investments, aldus Andresen.

Passieve beleggingen worden echter niet helemaal terzijde geschoven. Op het moment dat er een bedrijf waarin is belegd naar de beurs gaat, of wordt overgenomen, dan wordt het vrijkomende geld tijdelijk belegd in passieve fondsen. Totdat een nieuwe investeringsmogelijkheid opduikt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

ETF's