Nieuws

Duurzame indexfondsen populairder dan ETF's

Beleggers die in Europa passief én duurzaam willen beleggen geven de voorkeur aan indexfondsen boven ETF's.

Beleggers die passief én duurzaam willen beleggen geven de voorkeur aan traditionele indexfondsen boven ETF’s. Dit blijkt uit cijfers van Morningstar

De cijfers laten zien dat Exchange Traded Funds die het kenmerk socially conscious dragen in de eerste helft van 2017 samen 370,5 miljoen euro aan instroom mochten bijschrijven. Bij traditionele indexfondsen was dat 2,8 miljard euro. 

Een reden voor de outperformance van indexfondsen is dat er veel meer van zijn: 116 tegenover 35. Er was bovendien één ETF waar meer dan een miljard aan werd onttrokken - de BNP Paribas Easy MSCI Europe Ex Controversial Weapons UCITS ETF. Morningstar geeft geen verklaring waarom deze ETF zo impopulair was.

ETF's bewegelijker

ETF’s en indexfondsen verschillen niet veel van elkaar. Beide proberen ze een index zo goed mogelijk te kopiëren, tegen zo laag mogelijke kosten. Een verschil is wel dat indexfondsen slechts een keer per dag worden verhandeld tegen de op dat moment geldende intrinsieke waarde (NAV).

ETF’s worden daarentegen de hele dag verhandeld, waardoor de koers ook wel eens wat kan afwijken van de NAV. Beleggers wordt aangeraden met limieten te werken.

Een ander verschil is dat ETF’s vaker dan indexfonden een bepaalde niche in de markt volgen, bijvoorbeeld een mandje van alleen chemiebedrijven, houthakkers of Indonesische bedrijfsobligaties. Er zijn in de wereld daardoor ook meer ETF’s dan indexfondsen.

Duurzame obligaties

In Europa is dat dus op het vlak van de duurzame beleggingen niet zo. Opvallend is volgens Morningstar dat binnen de groep van 35 duurzame ETF's, de obligatie-ETF's veel meer nieuw geld aantrokken dan aandelen-ETF's.

De zes obligatie-ETF's haalden samen 300 miljoen euro op, terwijl de 29 aandelen-ETF's 70 miljoen instroom hadden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?