Nieuws

Niets mis met een lage VIX

Beurspessimisten, die de lage VIX als argument gebruiken dat het wel mis moet gaan met de markt, hebben historisch gezien volgens T. Rowe Price geen poot om op te staan.

In de analyses van beurspessimisten komt vaak de VIX aan bod. Deze maatstaf voor de verwachte toekomstige bewegelijkheid is al jaren vrij laag, maar 2017 spant de kroon.

Voor veel beren in de markt is dat een teken van groeiende roekeloosheid onder beleggers. Maar klopt deze theorie wel? Volgens vermogensbeheerder T Rowe Price is er geen enkel historisch bewijs voor een negatieve correlatie tussen een lage VIX en de aandelenbeurs. Sterker nog, in perioden dat de VIX laag was, deed de aandelenmarkt het bijna altijd beter dan de obligatiemarkt. Hierbij gebruikte T. Rowe Price de belangrijke S&P 500 als object van onderzoek.

Onverwachte gebeurtenissen

T Rowe Price ziet de lage VIX dus eerder als een positieve factor dan een negatieve. Het is in ieder geval geen reden om negatief te zijn over de beurs. Daarvoor moeten er hele andere dingen gebeuren, zoals onverwachte beleidsveranderingen van centrale banken, geopolitieke spanningen of slechte economische data.

Momenteel beweegt de VIX van de S&P 500 zich onder de tien, wat historisch gezien inderdaad extreem laag is. De AEX Volatility Index doet nu 11,38. Dat is ook wel eens hoger geweest. Normaal zijn scores van rond de twintig. In crisistijden kan de VIX ook makkelijk oplopen tot boven de zestig. Dat was in 2009 bijvoorbeeld een paar keer het geval.

De S&P heeft wel eens harder bewogen
naam voor SEO

De VIX wordt berekend op basis van de prijzen voor opties. Hij heeft een voorspellende waarde voor de komende dertig dagen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?