Nieuws

Stappenplan om klaar te zijn voor koerscorrectie

Beleggers moeten klaar zijn voor een marktcorrectie. Michael Lipper noemt drie manieren waarop beleggers zich voor kunnen bereiden.

Michael Lipper, oud-president van de New York Society for Security Analysts en oprichter van Lipper (nu Thomson Reiters), raadt beleggers aan klaar te zijn als de markten weer volatieler worden en van richting veranderen. Dan moet er snel gehandeld kunnen worden, zegt hij in een column op Citywire.

  1. Hij raadt aan beleggers zich voor te bereiden door de mogelijke grote scenario's top-down te analyseren en begrijpen. U moet volgens hem weten welke economische en monetaire wijzigingen uw portefeuille kunnen beïnvloeden en in hoeverre het een negatieve (of positieve) impact kan hebben op uw portefeuille.
  2. De tweede stap is bekijken welke contraire signalen de fondsmanagers in uw portefeuille hanteren. Fondsmanagers worden betaald om het beter te doen dan de markt. Zij moeten dus kunnen anticiperen op een mogelijke correctie door daar posities op in te nemen en niet lijdzaam de klap afwachten. 
  3. U moet als laatste een goede risicoanalyse van uw gehele (fondsen)portefeuille doen. En u aan uw beleggingsdoelstellingen houden en niet vallen voor de verleiding om achter alle (mis)koopjes aan te rennen. In een opgaande of neergaande markt. 

De basis voor beleggers moet volgens hem altijd liggen bij het stellen van heel veel vragen aan de fondsmanagers. U komt volgens hem pas achter de kennis en kunde van uw fondsmanager als u eindeloos doorvraagt.

Toegevoegde waarde

Het doel van de exercitie is om die fondsmanagers eruit te pikken die meer weten dan hijzelf en het liefst ook nog een contraire mening hebben. "Ik koop fondsen als het duidelijk is dat ze zorgen voor toegevoegde waarde."

Lipper durft niet te zeggen wanneer de markt onderuit gaat of juist aan een nieuwe rally begint. Zaak is wel om er klaar voor te zijn als de markt echt in beweging komt.

Cash is king

Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als marktparticipanten erachter komen dat Donald Trump niet de heilsbrenger is waar sommigen hem voor houden. Lipper verwacht bijvoorbeeld weinig van de beloofde lastenverlichting. 

Als de correctie er komt, adviseert hij beleggers defensief te worden, zonder direct alles te verkopen. Er moet wel genoeg cash voorhanden zijn om aandelen die onterecht zijn afgestraft op te kunnen kopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus