Nieuws

Slechts een fractie actieve fondsen is écht actief

Actieve fondsen die weinig afwijken van de index hebben volgens fondsmanager Bryce Coward geen toekomst. Concentreer u op de rest.

Beleggers moeten zich bij actieve beleggingsfondsen concentreren op een klein select groepje van fondsen die écht actief zijn. Bij de Amerikaanse fondsen zijn dat er slechts heel weinig, maar die hebben wel vaak succes. Dit is de strekking van een blog van Bryce Coward, fondsmanager bij Knowledge Leaders Capital.

Coward ziet vier redenen voor de enorme draai van actieve beleggingsfondsen naar passieve fondsen die weinig anders doen dan het volgen van een index.

  1. Passieve producten zijn veel goedkoper en belastingtechnisch aantrekkelijker dan actieve producten.

  2. Slechts een klein percentage van de actieve fondsen laten een outperformance zien.

  3. Het selecteren van deze fondsen is moeilijk.

  4. En als dat zo moeilijk is waarom dan niet gewoon een index volgen?

Lat ligt bij een afwijking van 10% of meer

Volgens Coward moet elke analyse van een belegger die toch een outperformance wil halen, beginnen bij een zoektocht naar die fondsen die duidelijk afwijken van de index. Hij neemt als maatstaf een afwijking van tenminste 10%.

In de VS is dat slechts zelden het geval, maar deze fondsen hebben wel vaak succes. Coward: "Deze fondsen hadden in 21% van de gevallen een alpha van meer dan 1% over de laatste drie jaar. Bij vijf jaar neemt dat toe tot 41% en bij tien jaar zelfs 60%." 

Zijn recept voor actieve beleggers is dus handen weg van luie fondsen die dichtbij de index blijven en concentreer je op de fondsen die overblijven, of als u dat risico niet wil nemen, maak de draai naar zo goedkoop mogelijke passieve fondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus