Nieuws

ETF-beleggers kochten in juni obligaties

Juni was een zwakke maand voor Europese ETF-verkopers. Instroom en koersverliezen hielden elkaar keurig in evenwicht. Bedrijfsobligaties en EMD waren gewild, Duitse aandelen niet. Detef Glow duidt de cijfers.

Wat deed de ETF-verkoop in juni? De cijfers zijn binnen. Die zijn zeker niet slecht maar de sector heeft betere maanden gekend. Het totaal belegde Europese ETF-vermogen daalde in juni namelijk van 577,9 miljard euro naar 577,8 miljard euro. Het kleine negatieve verschil van 100 miljoen euro is geheel en al toe te schrijven aan koersverliezen (-7,8 miljard euro), want inflow zorgde voor een plus van 7,7 miljard euro.

Het zal niet verbazen dat aandelen-ETF's (403 miljard euro) nog altijd het grootste deel van het Europese ETF-vermogen uitmaken. Obligatie-ETF's (145 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (17,1 miljard euro) hebben nog een hele weg te gaan om maar in de buurt te komen van het passief belegde aandelenvermogen. 

Toch waren het niet aandelen-ETF's (+3,5 miljard euro) maar obligatie-ETF's (+4,2 miljard euro) die in juni de meeste instroom boekten. Grondstoffen-ETF's (-0,1 miljard euro) en geldmarken-ETF's (-0,1 miljard euro) boekten lichte uitstroom.

Obligatie-ETF's het meest verkocht  
naam voor SEO

Ingezoomd op de verschillende Lipper-categorieën (156 in totaal) hebben Europese passieve beleggers het meeste geld gestoken in Amerikaanse aandelen (87,1 miljard euro), aandelen eurozone (50,2 miljard euro), wereldwijde aandelen (44,8 miljard euro), Europese aandelen (33,8 miljard euro) en euro-bedrijfsobligaties (27,0 miljard euro).

Deze vijf populairste ETF-categorieën zijn samen goed voor 42% van het totale Europese ETF-vermogen. De Top 20 meest populaire categorieën maakt zelfs meer dan 72% van de Europese ETF-markt uit. Dat vertelt mij dar de Europese ETF-markt nog altijd bijzonder geconcentreerd is. 

Top 10 Europese ETF-categorieën
naam voor SEO

Maar hoewel het meeste ETF-geld zich in aandelen-ETF's bevindt, houden de best verkochte ETF's van juni 2017 zich op in het obligatiesegment. Beleggers kochten massaal euro-bedrijfsobligaties en opkomende marktenschuld (EMD), zowel in harde als lokale valuta. Grote ETF-verliezers waren Duitse aandelen en in mindere mate finacials.

In euro-bedrijfsobligaties, uit Duitse aandelen
Best en slechtst verkochte ETF's in juni 2017

Wat betreft de ETF=verkopers deed iShares (+3,0 miljard euro) van Blackrock in juni wederom goede verkoopzaken. Het gat naar Amundi ETF (+ 1,1 miljard euro) en Lyxor ETF (+1,0 miljard euro) was groot. Niet gek natuurlijk want iShares heeft in Europa iets meer dan 47% van de ETF-markt in handen.

De Top 10 ETF-verkopers tekende eind juni voor maar liefst 92,87% van de Europese markt. De overige 40 ETF-verkopers moesten het doen met de resterende 7,13% van de markt. Ofwel, gaat de Europese-ETF-markt binnenkort een consolidatieslag tegemoet? Mijn antwoord zal u verbazen.

iShares is de baas
naam voor SEO

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Lipper Fund Awards 2018