Nieuws

Goud voor Kempen Orange Fund

Het Kempen Orange Fund heeft van Morningstar de hoogst haalbare Analyst Rating gekregen, van zilver naar goud. Want het sterke beheerteam van dit Nederlandse aandelenfonds koppelt een sterk proces aan een consequente uitvoering.

Morningstar heeft de Morningstar Analyst Rating voor het Kempen Orange Fund veroogd van zilver naar goud. Dat is de hoogst bereikbare kwalificatie. Morningstar waardeert de kwaliteiten van het team en het sterke en bewezen proces dat consequent wordt uitgevoerd.

Morningstar: "Het fundamentele bottom-up proces met een focus op kwaliteit van het management resulteert in een geconcentreerde portefeuille met doorgaans 20 tot 25 namen, vooral stabiele groeibedrijven, maar de beheerders hebben ook oog voor kansen onder bedrijven van mindere kwaliteit of die actief zijn in meer cyclische industrieën.

Veranderingen

Het fonds heeft de laatste tijd een aantal veranderingen doorgemaakt. Door het krimpende aantal beursnoteringen aan Euronext Amsterdam mag het fonds nu ook tot maximaal 20% van de portefeuille in Belgische aandelen beleggen. Ook is de grens voor de maximale marktkapitalisatie verhoogd van drie naar vijf miljard euro.

Ook het beheerteam van het Kempen Orange Fund heeft wijzigingen ondergaan. In december 2014 verloor het team twee van haar beheerders. "De ervaren Jan Willem Berghuis maakte de overstap naar de functie van hoofdbeheerder van het in 2014 door Kempen nieuw gelanceerde wereldwijde small-cap fonds. Floris Oliemans trad toe tot Kempen’s hoog dividend-aandelenteam. Hierdoor lag het beheer tijdelijk in handen van het resterende tweetal, Joop Witteveen en Michiel van Dijk.

Morningstar heeft naar eigen zeggen een zeer groot vertrouwen in de kwaliteiten van dit duo. Hoewel Berghuis niet officieel is vervangen, is Erwin Dut in 2015 aan het team toegevoegd als challenger. De positie van Oliemans is per mei 2016 ingevuld met het toetreden van Duncan Siewe. Daarmee werd het team weer op volle sterkte gebracht.

Niet het hoogste rendement

Ook niet onbelangrijk, Over de lange termijn presteert het fonds consistent beter dan de categorie en relevante indices. Morningstar: "Het sterke track record van het fonds kent zelden een zwak jaar." 

Is het Kempen Orange Fund het best presterende Nedelandse small- en midcapfonds? Nee, dat is over de laatste vijf jaar gemeten Teslin Darlin. Dit fonds dat wordt geleid door Jan-Jaap Bongers boekte in deze periode volgens de database van IEXProfs een rendement van 166%, terwijl het Kempen Orange Fund bleef steken bij 156%. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?