Nieuws

Vanguard is de Amazon van de beleggingsindustrie

Amazon verovert de consumentenmarkten door goedkoper en service gerichter te zijn dan de concurrentie. Vanguard doet hetzelfde, maar dan in de beleggingsindustrie.

Amazon verovert de consumentenmarkten door goedkoper en servicegerichter te zijn dan de concurrentie. Vanguard is met hetzelfde bezig maar dan in de beleggingsindustrie. Die vergelijking trekt Michale Cannivet in een blog voor Silverlight Asset Management.

Hij wijst op het unieke bedrijfsmodel van Amazon. Het bedrijf maakt nauwelijks winst, maar het aandeel is in de afgelopen twintig jaar met gemiddeld 30% per jaar gestegen.

Amazon kiest ervoor om de winst bewust laag te houden. Het bedrijf wint liever marktandeel. Volgens Cannivet zou het bedrijf de winst kunnen opvoeren door prijzen te verhogen. Het bedrijf kiest daar vooralsnog niet voor en geeft er de voorkeur aan de concurrentie verder te verzwakken.

Omzetmachine

In de wereld van het vermogensbeheer doet Vanguard precies hetzelfde. De door John Bogle opgerichte assetmanager heeft ervoor gezorgd dat de concurrentie werd gedwong werden om de beheerskosten te verlagen en dan nog is dat niet voldoende. De gemiddelde kosten van een Vanguardfonds bedragen op dit moment 0,12%.

naam voor SEO

Logisch dat beleggers massaal zijn overgestapt naar Vanguard. De groei gaat onverminderd door. En hoe! Afgelopen jaar bedroegen de instroom aan nieuw geld 305 miljard dollar. In de eerste zes maanden van dit jaar ging het al om 206 miljard dollar.

ETF-gekte

Vanguard profiteert volgens Cannivet niet alleen van de lage beheerskosten. Het bedrijf profiteert ook van de populairiteit van indexfondsen. Deze hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd omdat de aandelenindices flink zijn gestegen.

Daar schuilt echter meteen een probleem in. Door de geschiedenis heen volgen periodes met lage volatiliteit en hoge rendementen elkaar af met periodes met hoge volatiliteit en lage rendementen.

Volgens Cannivet is het slechts een kwestie van tijd voordat de huidige periode (lage volatiliteit en hoge rendementen) wordt ingewisseld voor een periode waarin indexfondsen in de problemen komen. Cannivet vraagt zich af of beheerskosten van 0,12% nog zo aantrekkelijk zullen klinken als de S&P-index met 20% daalt. 

naam voor SEO

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus