Nieuws

Kritiek op smart bèta-beleggen groeit

Aan de opkomst van smart bèta-fondsen lijkt geen eind te komen. Maar beleggers zouden wel eens teleurgesteld kunnen worden.

Dat schrijft Barry Ritholtz op Bloomberg. Hij wijst op de groeiende groep van criticasters van het smart bèta-fenomeen, ook wel fundamental indexing genoemd. Op dit moment wordt er volgens gegevens van Morningstar met 866 miljard dollar drie keer zoveel belegd in dit soort fondsen als in 2012.

Maar met het succes groeit ook de kritiek. Zoals die van Andreas Utermann van Allianz Global Investors volgens wie er niets smart is, noch iets bèta is aan smart bèta.

Rob Arnott heeft mede aan de wieg gestaan van de RAFI smart bèta-indices van Research Affiliates. Maar ook hij is sceptisch. Veel van de nieuwe indices zijn gebaseerd op waarderingsverschillen uit het verleden. Hij denkt niet dat deze van enige voorspellende waarde voor de toekomst zullen zijn.

Gewoon factorbeleggen

Arnott verwacht dan ook dat veel beleggers in nieuwe smart bèta-producten teleurgesteld zullen worden. Zijn waarschuwing wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek van Antti Suhonen van de Aalto Universiteit in Finland.

Daaruit blijkt dat de resultaten uit het verleden geen enkel garantie voor de toekomst van dit soort fondsen betekent. Net als bij alle beleggingen dus. Volgens Clifford Assness van AQR Capital Management is smart bèta-beleggen feitelijk gewoon factorbeleggen, waarbij de factoren traditionele categorieën als waarde, momentum en kwaliteit zijn.

Ritholtz is het hiermee eens. Hij is niet voor niets al sinds tijden een enthousiast belegger in de fondsen van Dimensional Funds Advisors, dat 36 jaar geleden werd opgericht.

Blijf op uw hoede

De vermogensbeheerder heeft inmiddels 500 miljard dollar aan vermogen onder beheer. Volgens Ritholtz heeft 80% van de fondsen van Dimensional sinds 2000 de index verslagen.

Voor andere actieve fondsen is dat slechts 15%. Maar dat betekent niet dat er enige garanties zijn voor de toekomst. Behoedzaamheid blijft geboden, aldus Righoltz.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen