Nieuws

Venezuela gaat dit jaar nog failliet

Volgens Carl Shepherd van Newton gaat Venezuela dit jaar nog failliet en is het wachten op een militaire coupe. Hulp kan komen van Shell & Co om de staatsfinanciën op te krikken.

Grote kans dat voor het eind van het jaar Venezuela bankroet is. Dat meldt Carl Shepherd, specialist opkomende markten bij Newton, een boutique van BNY Mellon. "Volgens de centrale bank van Venezuela beschikt de overheid nog over meer dan 10 miljard dollar aan valutareserves. Voor aflossing en rente is tot het eind van het jaar 9,7 miljard dollar nodig. Maar het land bleef begin juni al in gebreke bij de aflossing van 950 miljoen dollar dollar op een Russische lening begin juni en moest de schuld herstructureren. Andere leningen lopen ook het gevaar niet te worden afbetaald"

Intussen wordt op straat in de hoofdstad Caracas volop geprotesteerd en staat de bevolking uren in de rij voor steeds minder voedsel. De overheid gebruikt volgens Sheperd de schaarse buitenlandse valuta om aan de internationale verplichtingen te voldoen. Het geldtekort wordt afgewenteld op de bevolking in de vorm van hyperinflatie en een tekort aan basisvoedingsmiddelen.

Sheperd: "De crisis zal verhevigen als crediteuren tankers en olie van het staatsoliebedrijf PDVSA in beslag nemen. Dat zal ertoe leiden dat de staat eerder in gebreke zal blijven bij de aflossing van de staatsobligaties dan de PDVSA bij haar waardepapier."

Hulp van buiten

Shepherd voorspelt verder dat Venezuela op korte termijn vervalt in een dictatuur, maar hij betwijfelt of president Nicolas Maduro lang aan de macht zal kunnen blijven. Hij verwacht dat het leger, zoals vroeger gebruikelijk in Latijns-Amerika, hem snel zal vervangen.

Het is volgens Sheperd moeilijk om te bedenken hoe Venezuela uit de economische ellende kan komen. "Assets van een andere oliemaatschappij (CITGO) zijn al gebruikt als onderpand voor leningen in 2015. Maar er kan worden besloten om grote buitenlandse oliemaatschappijen in staat te stellen snel olie op te pompen."

Vraag is of de grote staatsoliemaatschappij PDVSA deel uitmaakt van deze reddingspoging. Het staatsbedrijf is door bureaucratie en gebrek aan expertise volgens Sheperd allesbehalve een geoliede organisatie. "Het bedrijf is eerder een hindernis dan dat het de helpende hand kan bieden."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen